latinica  ћирилица
22/07/2019 |  18:11 ⇒ 19:18 | Autor: TANЈUG

Izgleda da se opet vraćamo usmenoj književnosti

Dok u cijelom svijetu opada prodaja knjiga, samo je prodaja audio-knjiga stalnom porastu, a na zapadu Evrope vlada gotovo jagma za njima.
Audio-knjiga (foto: lifewire.com) -
Audio-knjiga (foto: lifewire.com)

Mnogi se pitaju da li ovo mijenja odnos čitalaca prema štampanim knjigama, kako onih na hartiji, tako i onih koje se čitaju u elektronskom obliku, piše britanski Observer.

Audio-knjige nisu neki novitet, ali njihova prodaja je porasla za 43 odsto u 2018. godini dok se prodaja štampanih knjiga smanjila u istom periodu za pet odsto, prvi put za proteklih pet godina.

Ako bi se tema posmatrala iz istorijske perspektive ,onda bi trebalo podsjetiti da je Homerova "Ilijada" bila u suštini audio-knjiga prije nego je bila zapisana.

Danas je uobičajeno da mnogi puste neku audio-knjigu da ih uspava, kao što su to nekada radili roditelji. Drugi ih slušaju dok se šetaju, ili dok paze na djecu ili kao alternativu televizijskom programu.

Roditelji kažu da su audio-knjige veoma dobra zabava za djecu tokom vožnje automobilom, a oni koji idu na posao vozom ili podzemnom železnicom radije slušaju, umjesto da čitaju.

Prema jednom istraživanju iz 2016. godine, pokazalo se da 91 odsto ispitanika nije pravilo razliku da li su neki tekst čitali ili slušali.

Zanimljivo je bilo i saznanje da čitaoci bolje pamte ono što su pročitali iz štampanih knjiga nego iz tekstova koje su pročitali na ekranu.

Izdavači su, međutim, zadovoljni jer njima je bitno da se knjige prodaju, pa u bilo kom obliku.