latinica  ћирилица
22/07/2019 |  18:19 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Porodice srpskih žrtava ne vjeruju da će starješine tzv. OVK biti osuđeni

Јedan od komandanata terorističke OVK za region Nerodimlje, Šukri Buja, prvi je koji se pojavljuje pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima u opštinama Štimlje, Lipljan i Uroševac. Pozivi Sepcijalnog suda u Hagu upućeni su i bivšim starješinama tzv. OVK-a Ramušu Haradinaju, Bislimu Zurapiju, Sokolju Bašotiju i Јakupu Krasnićiju.

Buja se dovodi u vezu i sa ubistvom 14 srpskih žetalaca na njivi u Starom Grackom prije dvadeset godina, kao i sa ubistvom više desetina Srba, progonom stanovništva srpske nacionalnosti i paljenjem njihovih kuća i crkava iz zone Nerodimlje koju je on kontrolisao.

- Nadamo se da ti zločini neće ostati nekažnjeni. Bez obzira na to kolike rezerve imamo prema raznim međunarodnim sudovima koji su uglavnom sudili Srbima, a ne drugim narodima na prostorima bivše Јugoslavije za zločine protiv Srba, očekujemo da se ta praksa promijeni - kaže Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije.

Porodice kosmetskih žrtava, iako se nadaju da će jednog dana doživjeti pravdu, oprezne su, smatrajući da dosadašnja praksa međunarodnih institucija pravde nije bila na njihovoj strani.

- Moje mišljenje je da će neko od njih vjerovatno biti procesuiran, ali ne zbog zločina nad Srbima, nego za zločine nad Albancima jer oni su, pored Srba, ubijali veliki broj Albanaca - kaže Simo Spasić, predsjednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM.

Poziv Specijalnog suda u Hagu upućen je i Ramušu Haradinaju, koji već ima iskustva na suđenjima u Hagu. Zbog novog sudskog poziva, Haradinaj je prošle sedmice podnio ostavku na mjesto premijera samoproglašenog Kosova.

- Vjerujem da ima dovoljno dokaza, ako ništa drugo da bude na optužnici zbog komandne odgovornosti za sve što se dešavalo u toj terorističkoj zoni kojom je on komandovao, gdje je počinjen najveći broj zločina i gdje je bilo najviše ilegalnih zatvora - kaže Milovan Drecun, predsjenik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.

Bivši premijer samoproglašenog Kosova je na društvenim mrežama svojim pristalicama zahvalio na podršci, dodajući da i dalje ne pristaje na podjelu Kosova ni na stvaranje, kako je napisao, "Dodikove republike" na Kosovu.