latinica  ћирилица
22/07/2019 |  18:58 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

U Bečićima će ljetovati oko 1.800 djece iz Srpske

U crnogorskom kampu Užice u Bečićima, u okviru projekta "Socijalizacija djece Republike Srpske 2019." trenutno boravi 138 mališana iz šest opština Republike Srpske. U 14 smijena, od maja do septembra, u Bečićima će ljetovati oko 1.800 djece različitih uzrasta. Projekat realizuje Јavni Fond za dječiju zaštitu, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Tokom cijelog ljeta, zahvaljujući projektu "Socijalizacija djece", čari mora osjetiće gotovo 1.800 mališana iz svih dijelova Srpske. Za većinu ovo je prvi dolazak na more, prvi put da se odvajaju od roditelja i, kažu, dugo će to pamtiti.

Uz djecu, dio projekta je i brojno osoblje, vaspitači, psiholozi, sportski treneri, medicinski radnici, ali i roditelji. Među vaspitačima, ove godine, našla se i bivša učesnica ovoga kampa.

- Mislim da ponajbolje razumijem djecu jer sam bila jedna od njih. Ovih deset dana je nešto najljepše što će da dožive u svome djetinjstvu i tom tinejdžerskom dobu - kaže Nataša Malkanović, vaspitačica iz Milića.

Projekat koji se realizuje od 2002. godine, od maja do septembra iz sezone u sezonu rastao je i sve je više učesnika. Tokom 18 godina postojanja kroz projekat je prošlo više od 30.000 mališana.

- Projekat socijalizacije djece koji traje od 2002. godine jmislim da je najbolji projekat sa kojim živi cijela Republika Srpska. Mnoge institucije, udruženja i porodice daju doprinos ovom projektu i zato on i jeste ovako uspješan. A to koliko je uspješan možete najbolje da vidite po djeci koja su dio svega ovoga - kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Јović ističe da je organizacija ovog projekta teška, ali da su pozitivni efekti izuzetno veliki.

- Teško je raditi sa djecom jer je velika je odgovornost. ali nismo imali nikakvih problema jer je projekat tekao u najboljem redu sve ove godine. I ove godine funkcioniše odlično - kaže Јović.

Projekat Vlade "Socijalizacija djece Republike Srpske" ima za cilj da zadovoljiu razvojne potrebe djece, razvije osjećaj empatije i pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmiše dječije potencijale. Riječ je o najhumanijem projektu, jedinom takve vrste u regionu.