latinica  ћирилица
24/07/2019 |  18:51 ⇒ 25/07/2019 | 07:30 | Autor: RTRS

Prijetnje Dodiku na portalu BN televizije; MUP Srpske preduzeo mjere (FOTO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzelo je mjere i radnje nakon što su sinoć na portalu bijeljinske BN televizije objavljeni komentari u kojima je smrću prijećeno srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, saznaje RTRS.

O svemu je obaviještena i SIPA, iz koje nam, do ovog trenutka, nisu potvrdili da li imaju saznanja i da li će istraživati prijetnje.

"Vukane kapu ti skidam. Da ti bog podari zdravlje i dug život. Malo je tako poštenih ljudi. A Dodika jedino metak može skinuti s čela Republike Srpske i napaćenog naroda. Molim boga da se neko nađe i da ga upuca da čitav narod oslobodi okova i lanaca. Nema druge, izgleda" - piše u komentaru.

Komentar autora pod pseudonimom Romanija, ispod teksta pod naslovom Vukanović: Dodik se okružio papcima" na portal BN televizije otvorena je prijetnja, zbog koje je MUP već pokrenuo istragu.

Nakon što je objavljen u medijima, komentar je nestao sa portala, ali se pojavio tekst u kojem BN tvrdi da je riječ o fotomontaži u režiji režimskih medija. Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Goran Selak rekao je da se na javno upućene prijetnje smrću Dodiku očekuje i adekvatna reakcija bezbjednosnih agencija na nivou BiH.

Član ovog Odbora Kostadin Vasić smatra da MUP treba brzo i ozbiljno da reaguje.

I u SNSD-u pozivaju na hitnu reakciju.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je  da su javno upućene prijetnje smrću srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zabrinjavajuće i za svaku osudu.

Nijedno od novinarskih udruženja nije se oglasilo na prijeteći komentar objavljen na bn portalu. Na uvredljive i komentare pune mržnje, svi već odavno ćute.

Stručnjaci za bezbjednost kažu da ovakve prijetnje, koje dolaze od anonimnih lica na internetu, ne treba ignorisati.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić ocijenio je da je neophodno da MUP Srpske pojača mjere iz svoje nadležnosti, kao i druge institucije koje su odgovorne za bezbjednost funkcionera. Smatra da je obaveza nadležnih agencija da utvrde ko je uputio prijetnje, ali i zašto je urednik BN televizije pustio takve komentare, jer i komentari na portalu moraju imati svoju uređivačku politiku.

Na internetu je prošle godine odzvanjao i poziv za ubistvo policajaca. A da MUP Srpske ozbiljno shvata prijetnje ispisane na internetu, dokaz je i izvještaj koji je Republičkom javnom tužilaštvu podnesen protiv Zijada Halilovića iz Lukavca, koji je u januaru na lažnom fejsbuk profilu tražio snajperistu za ubistvo Milorada Dodika i predsjednice Srpske Željke Cvijanović. On se sumnjiči za podsticanje na terorizam.