latinica  ћирилица
24/07/2019 |  19:18 ⇒ 25/07/2019 | 08:10 | Autor: TANЈUG

DŽonson preuzeo dužnost: Bregzit do 31. oktobra

U svom prvom obraćanju nakon što je preuzeo funkciju premijera Boris DŽonson obećao je da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, ali i da će sa Evropskom unijom postići novi dogovor.

DŽonson navodi da će banke i ekonomija Velike Britanije biti spremne, ali i da je jedina stvar koju političari ne smiju da zaborave je da su građani njihovi šefovi.

On je ispred kuće u Dauning stritu 10 izjavio da su oni koji su se kladili protiv Britanije izgubili i da će učvrstiti povjerenje u britansku demokratiju.

- Ispunićemo obećanje koje je dao Parlament i izaći ćemo iz Unije 31. oktobra, tu nema ili, niti ali - rekao je DŽonson.

Naveo je da će postići novi, bolji dogovor koji će maksimizirati mogućnosti Bregzita, istovremeno omogućavajući Britaniji da iznjedri novo i uzbudljivo partnerstvo sa ostatkom Evrope, baziranom na slobodnoj trgovini i međusobnoj podršci.

- Vjerujem u potpunosti da ćemo u roku od 99 dana izaći. Ali, mi nećemo da čekamo tih 99 dana, jer je Britancima dosta čekanja, došlo je vrijeme da se dela, da se donose odluke, da se pokaže snažno vođstvo i da se promijeni zemlja na bolje - istakao je DŽonson.

Prema njegovim riječima, ubrzaće se rad na tome da se pripremi Bregzit.

- Luke će biti spremne, kao i banke. Spremne će biti i fabrike i poslovi, bolnice, a naša sjajna poljoprivreda biće pripremljena da prodaje još više proizvoda ne samo u Velikoj Britaniji, već i širom svijeta - dodao je DŽonson.

Svjetski zvaničnici čestitali DŽonsonu

Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je DŽonsonu imenovanje za novog premijera Velike Britanije, izrazivši želju za dobru saradnju i još dublje veze dvije zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je novom britanskom premijeru i poželio mu uspjeh u novoj ulozi, saopšteno je iz Kremlja.

Odnosi između dvije zemlje su napeti od slučaja Skripalj, navodi Rojters.

Bilo bi u interesu naših zemalja i naroda da razvijemo odnose u različitim sferama, citirao je Kremlj riječi Putina iz pisma upućenog DŽonsonu.