latinica  ћирилица
07/08/2019 |  07:11 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Bosanski Petrovac: Obilježene 24 godine od stradanja Srba u "Oluji"

U Јanjilama kod Bosanskog Petrovca obilježene su 24 godine od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" kada je protjerano oko 250.000 Srba iz Hrvatske i pobijeno oko 2.000.

Kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti služen je parastos i položeni su vijenci. Nakon toga, posjećena je spomen-sobi u Driniću.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, Savo Štrbac, poručio je nakon parstosa u Јanjilama da ovo treba da postane mjesto hodočašća koje se ne smije nikada zaboraviti, gdje je u nekoliko sekundi ubijeno deset ljudi, među kojima četvoro djece i 21-godišnjakinja.

- Pored ovog spomen-krsta trebalo bi izgraditi jednu kapelu da bi pojačali mjesto hodočašća, a sve pod motom - "Da se ne zaboravi" - rekao je Štrbac za Srnu.

On je podsjetio da za zločin hrvatskih snaga nad Srbima i nakon 24 godine od "Oluje" još niko nije odgovarao.

- Iz Tužilaštva BiH, uprkos obilježavanju ovih godišnjica, stalno odgovaraju da istraga o ovom zločinu još traje. Mi znamo u čemu je problem, oni čekaju da im Hrvatska pisanim putem pošalje imena pilota koji su upravljali avionom mig 21, što se nikada neće desiti - kaže Štrbac.

On je naveo da Veritas prikuplja dokumentaciju o ovom zločinu da bi se porodice žrtava mogle direktno obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji može donijeti presude da im se isplati naknada štete za duševnu bol za izgubljenim srodnicima ukoliko bude dokazano da Hrvatska i BiH nisu preduzele sve što je u njihovoj moći da otkriju i procesuiraju počinioce.

7. avgusta 1995. godine, hrvatski "migovi" bombardovali su kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti. Stradalo je deset civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u "Oluji" je protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 se vodi kao nestalo.