latinica  ћирилица
07/08/2019 |  14:14 | Autor: SRNA

Crnadak: Razjasniti da li BiH aktivira MAP ili odustaje od njega

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak apelovao je da članovi Predsjedništva BiH i potpisnici sporazuma o formiranju Savjeta ministara jasno saopšte da li će BiH aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO-u ili odustaje od njega.
Sarajevo - Crnadak - konferencija za novinare - Foto: SRNA
Sarajevo - Crnadak - konferencija za novinareFoto: SRNA

On traži da se potpisnici sporazuma izjasne o tome da li će BiH u NATO poslati svoj prvi Godišnji nacionalni program ili će odustati.

Crnadak ističe da je ovo neophodno ne samo zbog kredibilnosti BiH na međunarodnoj sceni, nego i zbog potrebe da se diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u zemljama članicama NATO-a i u sjedištu NATO-a u Briselu pripreme na odgovarajući način za djelovanje u budućem periodu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

- Prošla su već dva dana, a potpisnici sporazuma o formiranju Savjeta ministara BiH i dalje domaću i međunarodnu javnost drže u neizvjesnosti o jednom od najvažnijih pitanja spoljne politike BiH, odnosa sa NATO-om - navodi Crnadak.

On smatra da će "nastavak ovakvog stanja pokazati neozbiljnost BiH na međunarodnoj sceni", ističući da čak ni evropski zvaničnici nisu sigurni šta su podržali - da li će BiH aktivirati MAP ili je MAP u ponedjeljak stavljen van snage, navodi se u saopštenju.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović su prije dva dana u Sarajevu potpisali dokument Principi za formiranje vlasti na nivou BiH kojim je dogovoreno da za 30 dana bude formiran Savjet ministara, te izmjene Izbornog zakona i ukidanje nadležnosti OHR-a.