latinica  ћирилица
07/08/2019 |  15:12 | Autor: SRNA

"Lideri stranaka iz Srpske da se uzdrže od neproduktivne retorike"

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" poziva lidere političkih stranaka iz Republike Srpske da se uzdrže od neproduktivne retorike i učine napor da u zajedničkim organima BiH obavezno učestvuju predstavnici oba politička bloka.
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske - Foto: SRNA
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike SrpskeFoto: SRNA

- Za jedinstvo srpskih stranaka u novonastaloj situaciji držimo posebno odgovornim predsjednike SNSD-a Milorada Dodika i SDS-a Mirka Šarovića. Obje stranke, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, trebalo bi da se uključe u vršenje vlasti na nivou BiH, a da bi jedinstvo bilo trajno, poželjno bi bilo da to isto bude i na nivou Republike Srpske - smatraju u Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske".

U saopštenju ove asocijacije navodi se da postignuti sporazum lidera SNSD-a, Milorada Dodika, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića zvanično o formiranju Savjeta ministara, a suštinski o članstvu BiH u NATO-u, predstavlja pitanje koje duboko zadire u međunacionalne odnose u BiH i ima refleksije i na odnose stranaka u Republici Srpskoj.

- To je bio razlog što se ovaj sporazum našao na dnevnom redu Koordinacionog odbora Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" koja, kao nadstranačka organizacija, u svom programu rada ima zadatak da se zalaže za pomirenje među narodima. Paralelno sa ovim pitanjem zalaže se za pomirenje među političkim strankama iz Republike Srpske - ističe se u saopštenju.

Iz Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" napominju da neki nekvalifikovani, a i kvalifikovani analitičari, jedni zbog neznanja, a drugi namjerno, postignuti sporazum lidera tumače uglavnom pogrešno.

- Zanemaruju osnovnu činjenicu da, kad je riječ o Srpskoj, ključ za članstvo BiH u NATO-u je u Narodnoj skupštini i u krajnjem slučaju u rukama građana Srpske, te pogrešno promovišu Izetbegovića u pobjednika. Izetbegović bi trebalo da zna, u prošlosti kadgod je ovako važno pitanje bilo u nadležnosti Narodne skupštine, protivnici Republike Srpske nisu bili pobjednici - poručuju iz ove asocijacije.

"Stvaraoci Republike Srpske" istakli su da je daleko od istine da je pobjednik predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić, navodeći da je istinski pobjednik u stvari šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, koji je pokazao ko je autoritet za one koji ne žele da se išta pozitivno desi u BiH i koji za to optužuju srpsku stranu.

U saopštenju se napominje da bi se moralo imati na umu da je svaka pobjeda izvojevana na osnovu matematičke radnje sabiranja Pirova pobjeda.

Aocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" osvrnula se i na neodmjerenu izjavu bivšeg visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga u kojoj bez ijedne činjenice potpuno pristrasno amnestira prave krivce za krizu u BiH, odnosno Izetbegovića i njegove mentore, a okrivljuje srpsku stranu.

- Јedino što je tačno rekao je da je pitanje članstva BiH u NATO-u `poseban problem`. Može se dodati i da se srpski predstavnici ne inate po ovom pitanju jer još prilikom pregovora prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kad se raspravljalo o bezbjednosnom pitanju, Republika Srpska je tretirana neodvojivo od, tada Savezne Republike Јugoslavije, a kasnije Srbije, te je zato saglasnost Republike Srpske za članstvo BiH u NATO uslovljena rješenjem ovog pitanja u Srbiji - ističe se u saopštenju.

Iz Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" napominju da je u tom smislu i donesena odluka Narodne skupštine Republike Srpske o neutralnosti.

Naspram Šilinga, smatraju u Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske", donekle je ohrabrujuća izjava aktuelnog visokog predstavnika Valentina Incka.

- On pozdravlja donošenje sporazuma, ali pravi i sam grešku jer mu smetaju izjave o dvije srpske države, a ne smeta mu što se slavi najveće etničko čišćenje u 20. vijeku, kada su protjerani Srbi sa teritorije koja je bila pod zaštitom UN - dodaje se u saopštenju.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović su prije dva dana u Sarajevu potpisali dokument Principi za formiranje vlasti na nivou BiH kojim je dogovoreno da za 30 dana bude formiran Savjet ministara, te izmjene Izbornog zakona i ukidanje nadležnosti OHR-a.