latinica  ћирилица
07/08/2019 |  15:57 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Od ubistva Srđana Kneževića 21 godina; I dalje bez odgovora ko su ubice

Na današnji dan 1998. ispred zgrade u kojoj je stanovao i na očigled supruge ubijen je legendarni "Beli vuk" Srđan Knežević, tada zamjenika načelnika CЈB Srpsko Sarajevo. Ni nakon 21 godine od ubistva, koji su mnogi okarakterisali i kao teroristički akt, Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu.

Kuršumi "Belog vuka" ni u ratu nisu zaobilazili, više puta je ranjavan, ali kobni, iz zasjede nije mogao izbjeći. Okružni sud Srpsko Sarajevo 1999. godine oslobodio je šestoricu pripadnika specijalne jedinice MUP-a, osumnjičenih za ubistvo Srđana Kneževića, a oslobađajuću presudu potvrdio je Vrhovni sud Republike Srpske.

Od kada je predmet preuzelo Tužilaštvo BiH, dosije blijedi, a iz ove pravosudne institucije nikada nisu ni demantovali da su iz spisa nestali ključni dokazi.

- Neću više da ih pitam kada će da rasvijetle ubistvo, nego kada će da izađu pred javnost i da kažu da nisu u mogućnosti to da urade i da je predmet zatvoren - rekao je Јanko Šešlija predsjednik Udruženja "Beli vukovi" Pale.

Porodica se više ne nada rasvjetljavanju ubistva i sudskom epilogu i za izvršioce i za nalogodavce. Nemanja i Kosta Knežević ponose se živim sjećanjem na herojska djela i poštenje svog oca.

- Nikada ga neće ubiti. On živi u duhu, kroz narod - rekao je sin Nemanja dok je Kosta dodao da institucije ne rade svoj posao.

- Narod koji dođe na pomen mom ocu plaća te institucije. Nadam se kad tad da će doći vrijeme da Tužilaštvo radi svoj posao i da će riješiti ne samo nerješeno ubistvo našeg oca, nego svih ostalih u Palama - istakao je Kosta Knežević.

Nerazjašnjeno ubistvo Srđana Kneževića ali i Željka Markovića, Riste Јugovića decenijama opterećuje život njihovih porodica ali i cjelokupnu javnost Republike Srpske.

Ostaju kobni datumi da podsjete nadležne da su na istinu i pravdu još čeka! "Beli vukovi", porodica i prijatelji ubijenog Srđana Kneževića 7. avgust 1998. ne mogu i neće zaboraviti!