latinica  ћирилица
07/08/2019 |  16:10 ⇒ 08/08/2019 | 07:45 | Autor: SRNA

Obustava rada špeditera zbog namjere UIO da izmjesti terminal sa Rače

Na graničnom prelazu Rača sutra će doći do prekida rada špeditera u znak protesta zbog namjere Uprave za indirektno oporezivanje da izmjesti carinski terminal sa ove lokacije, najavili su špediteri.
Prevoznici - Foto: RTRS
PrevozniciFoto: RTRS

Putnički saobraćaj na Rači odvijaće se neometano, ističu iz 18 špediterskih kuća na Rači koje su najavile protest.

U pismu koje je upućeno i Upravi za indirektno oporezivanje, Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu, Savjetu ministara i ombudsmanu za ljudska prava, špediteri poručuju da neće uvažiti odlaganje traženog sastanka sa čelnicima UIO zbog njihovih godišnjih odmora.

Nezadovoljni podsjećaju da je UIO u vrijeme godišnjih odmora, prije samo dva dana, otvarala ponude za namjeravano izmještanje carinskog terminala sa Rače.

Protest špeditera i ovaj put će podržati i Udruženje prevoznika Republike Srpske, rekao je Srni predsjednik ovog udruženja Nikola Grbić.

On kaže da će nakon jednočasovnog upozorenja od 5. avgusta obustava rada sutra trajati 24 časa, a ako ne bude sastanka i dogovora sa odgovornim u UIO i nadležnim institucijama na nivou BiH obustava rada mogla bi biti produžena i do naredne sedmice ili sve do postizanja dogovora o odbacivanju ideje o izmještanju terminala.

- Suluda ideja UIO štetna je za državu, privrednike, prevoznike i špeditere na Rači - poručio je Grbić.

On pojašnjava da će obustava rada špeditera izazvati stvaranje kolone kamiona i vjerovatno kolaps na mostu u Rači.

Grbić je podsjetio da su prevoznici i špediteri nezadovoljni zbog namjere UIO da izmjesti carinski terminal na Rači i umjesto toga zatražili njihov domaćinski odnos prema Rači, gdje UIO godišnje ubire prihod od tri miliona KM.

UIO organizovaće sastanak sa predstavnicima špediterske kompanije locirane u carinskoj ispostavi Bijeljina nakon povratka odgovornih lica sa godišnjih odmora, rečeno je Srni u ovoj upravi.

Upravi su se, kako navode, u prethodnom periodu u više navrata obraćali špediteri, prevoznici, privrednici iz Bijeljine, kao i predstavnici gradske vlasti, ističući problem nefunkcionalnosti postojećeg carinskog terminala.