latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:10 ⇒ 21:28 | Autor: SRNA

Konfederacija sindikata: Unaprijediti položaj radnika i zaustaviti njihov odliv

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević poručio je da je, uz otvaranje socijalnog dijaloga, potrebno uskladiti Zakon o platama sa Zakonom o radu i potpisati posebne kolektivne ugovore da bi se zaštitila prava i unaprijedio položaj radnika, te zaustavio odliv kvalitetne radne snage iz Srpske u strane zemlje.
Konfederacija Sindikata Republike Srpske - Foto: RTRS
Konfederacija Sindikata Republike SrpskeFoto: RTRS

Tepavčević je rekao novinarima u Banjaluci uoči Sabora sindikalnih predstavnika, u okviru Konfederacije sindikata Republike Srpske, da će ovi i drugi zahtjevi, zaključci i stavovi svih sindikata ove organizacije biti dio deklaracije koja će biti danas usvojena.

- To će biti dokument koji ćemo uručiti predsjedniku i premijeru Srpske, kao i poslaničkim klubovima u Narodnoj skupštini. U njemu će biti rokovi koji se odnose na zakonska rješenja, ali i probleme poput povećanja plata u `Željeznicama` - istakao je Tepavčević.

On je rekao da će biti tražene garancije za sigurnost radnih mjesta zaposlenih u kompaniji "Arselor Mital" kada je riječ o rudarenju i nastavku proizvodnje u toj oblasti u Prijedoru.

- Biće riječi i o problemu restrukturisanja `Elektroprivrede Srpske`, kao i o aktuelnim izmjenama i donošenju novih zakonskih rješenja, među kojima su i oni u oblasti zdravstva - rekao je Tepavčević.

Govoreći o izmjenama Zakona o radu, Tepavčević je precizirao da plate radnicima u Srpskoj treba isplaćivati u skladu sa Zakonom o platama i kolektivnim ugovorima.

- Ne smije se više dozvoliti da se plate isplaćuju u skladu sa pravilnicima jer to omogućava poslodavcu da ih donosi ne poštujući sindikat - rekao je Tepavčević i dodao da će deklaracija biti osnov za buduće pregovore i kreiranje ekonomske politike za 2020. godinu.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić rekao je da je došlo vrijeme da radnici počnu da žive od svojih primanja.

- Ne želimo više slušati priču o najnižoj plati i smatramo da su svi koji o tome pričaju najveći neprijatelji radnika u Srpskoj. S tim se degradiraju struka i plaćeni rad. Ne želimo da Srpska treba bude poznata po jeftinoj radnoj snazi, već da počnemo razgovarati sa Vladom o stvaranju ambijenta u kome radnici mogu da žive od svog rada i ne napuštaju Republiku - poručio je Marić.

Kongresu u Banskom dvoru prisustvuju brojni sindikalci iz svih sektora i radnici iz cijele Srpske, kao i brojne zvanice iz javnog i društvenog života.