latinica  ћирилица
08/08/2019 |  15:39 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Brankova nagrada pjesnikinji Kristini Milosavljević

Mlada pjesnikinja Kristina Milosavljević ovogodišnji je dobitnik prestižne 59. Brankove nagrade koju tradicionalno dodjeljuje Društvo književnika Vojvodine, saopštio je žiri.
Kristina Milosavljević - Foto: SRNA
Kristina MilosavljevićFoto: SRNA

Brankova nagrada je 22-godišnjoj Milosavljević pripala za knjigu pjesama "Piši kad stigneš" u izdanju PPM Enklava iz Beograda.

Nagrada će pjesnikinji biti uručena na 14. međunarodnom novosadskom književnom festivalu koji će u Novom Sadu biti održan od 26. do 29. avgusta.

Žiri Društva književnika Vojvodine za dodjelu Brankove nagrade činili su predsjednik Branislav Živanović i članovi Marija Šimoković i Valentina Čizmar, a odluka je donesena jednoglasno.

U obrazloženju žirija navedeno je da je knjiga pjesama "Piši kad stigneš", poezija zanosa, pokreta, intime i usamljenosti.

- Putem sekvence uspomena i probleske sjećanja, jezikom koji je savremen, jasan, umjereno tropičan, neposredan i komunikativan, podatan dihotomijama i prostornim odrednicama spolja-unutra, dominira osjećanje koje se giba i napeto oscilira između odsustva i gubitka/napuštenosti, mogućnosti i razočaranja, straha i neispunjenja, stida i krivice - istakao je žiri, obrazlažući odluku.

Žiri navodi da se poezija Kristine Milosavljević dešava u ravni svakodnevice sa registrom remetilačkih faktora na koje nailazi i iz kojih nastoji da iscrpi neophodnu životnu esenciju.

- To čini, ne bi li ukazala na paradoksalnu egzistenciju subjekta u savremenom svijetu, potcrtala njegovu otuđenost, samoću i anksioznost, ali i želju i napor da se /samo/nametnuta prostorna i emotivna distanca na relaciji subjekat–svijet savlada, snažnim impulsom za susretom, za drugim, za čime lirsko Јa žudi kroz svoju tjeskobu - navodi žiri.

Žiri Društva književnika Vojvodine razmatrao je 18 naslova pristiglih na konkurs za Brankovu nagradu.