latinica  ћирилица
09/08/2019 |  14:10 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Krsna slava Saveza RVI: Podrška institucija Srpske boračkim kategorijama (FOTO/VIDEO)

U Mrkonjić Gradu obilježena je krsna slava Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske - Sveti Pantelejmon. Obilježavanju je prisustvovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
Cvijanovićeva u Mrkonjić Gradu - Foto: RTRS
Cvijanovićeva u Mrkonjić GraduFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla da je Vlada Srpske predvođena premijerom Radovanom Viškovićem opredijeljena da radi na poboljšanju statusa boračkih kategorija, penzionera, poljoprivrednih proizvođača i svih grupacija u društvu.

- To znači da moramo jačati ekonomsku osnovu. Uvijek ću biti podrška za zahtjeve koji dolaze od organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Njihovi zahtjevi su opravdani, ali ćemo voditi računa da se sve radi polako kako ne bi ugrozili ostale budžetske korisnike - rekla je ona.

Foto: RTRS

Predsjednica Srpske je istakla da vjeruje u bolje sutra i da će zahtjevi nevladinih organizacija pristeklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata biti riješeni u institucijama Republike Srpske. Ocijenila je da je do sada bila dobra saradnja institucija Srpske i Saveza ratnih vojnih invalida Srpske.

- Tradicionalno sa Savezom ratnih vojnih invalida obilježavam njihovu krsnu slavu, zajedno sumiramo postignute rezultate i uspostavljamo dnevni red za budućnost - naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske sa organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata realizovala zacrtane ciljeve.

- Tokom godina smo povećali borački dodatak, osnovice za porodične i lične invalidnine, a posebno sam ponosna što smo sa Savezom uspjeli da riješimo problem vezan za ortopedska pomagala onako kako su oni i tražili. Značajno je što smo sproveli i projekte stambenog zbrinjavanja - navela je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Dragan Vrhovac rekao je za RTRS da je Savez zatražio sastanak sa premijerom Srpske, na kome bi bilo riječi o povećanju ličnih i porodičnih invalidnina, zapošljavanju djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, stambenom zbrinjavanju i zdravstvenoj zaštiti boračkih kategorija.

Predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Srpske Milomir Ećimović rekao je danas u Mrkonjić Gradu da su ratni vojni invalidi počastvovani što krsnoj slavi prisustvuje predsjednica Republike Srpske.

- Ratni vojni invalidi žele da dugo godina slave krsnu slavu i da sa institucijama Srpske nastavimo rješavati pitanja sa kojima se suočavamo - rekao je Ećimović.

Foto: RTRS

Vojni invalidi Republike Srpske okupljeni su u Savezu u kome je oko 18.000 članova iz 25 lokalnih zajednica.