latinica  ћирилица
10/08/2019 |  12:35 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Vladika Јefrem osveštao novu crkvu brvnaru u Gaju kod Mašića

Episkop banjalučki Јefrem osveštao je danas novoizgrađenu crkvu brvanaru Svetog proroka Ilije u zaseoku Gaj u mjesnoj zajednici Mašići.
U Gaju kod Mašića osveštana crkva brvnara - Foto: SRNA
U Gaju kod Mašića osveštana crkva brvnaraFoto: SRNA

Izgradnju hrama finasirali su mještanin ovog sela Stevo Stojnić i njegova porodica. Stojnića je vladika Јefrem proglasio kumom hrama.

Stojnić je rekao da je zajedno sa mještanima tri godine gradio crkvu i da su željno iščekivali kada će biti osveštana.

On je istakao da je urađeno mnogo i na uređenju crkvenog dvorišta i mjesnog groblja, a do sljedećeg Ilindana planirana je i izgradnja nadstrešnice od drveta, koja će moći da primi do stotinu ljudi.

Stojnić je ispričao da mu se želja da izgradi crkvu u svom selu javila još u mladosti i da mu se sada ukazala prilika, te je napravio hram od hrastovog drveta čiju su kompletnu gradnju finansirali on i njegova porodica.

- Vlasnik građevinskog preduzeća Niskogradnja iz Laktaša Ljubo Ćubić pomogao je da se asfaltira dvorište, a Gradska uprava i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić pomogli su da se asfaltira put i obezbijede voda i struja do crkve - dodao je Stojnić.

Gradonačelnik Adžić rekao je da je do prije tri godine zaseok Gaj bio gotovo zaboravljen, ali da je velikom voljom i željom mještana i pojedinaca, kao što je Stevo Stojnić, omogućeno da Gaj i njegova crkva budu mjesto gdje će se narod okupljati.

Adžić je naveo da je kroz Gaj igrađen put koji spaja regionalni put Dušanovo-Turjak i magistralni put Nova Topola-Kozarska Dubica sa ciljem da se obezbijede uslovi da bi mještani ostali da žive u ovom selu.

Mašićki paraoh, protonamjesnik Petar Јovanović rekao je da zaseok Gaj ima pedesetak domaćinstava, ali da vjeruje da će ovoj crkvi dolaziti i mještani Mašića i susjednih sela.

Nakon što je osveštao hram, vladika Јefrem je služio Svetu arhijerejsku liturgiju.