latinica  ћирилица
19/08/2019 |  09:14 ⇒ 11:32 | Autor: TANЈUG

Teheran upozorava SAD: Ne dirajte ga (FOTO)

Iranski tanker koji prevozi laku sirovu naftu u vrijednosti od 130 miliona dolara, podigao je sidro i odtplovio iz Gibraltara.

Nakon što su sve svjetske agencije prenijele da je iranski tanker, zaplijenjen na Gibraltaru, konačno pušten da otlpovi, oglasio se i Teheran.

Pošto je oslobađanje tankera uslijedilo nakon što je Velika Britanija, čije mornaričke snage su i zaplenijile tanker prije mjesec dana, odbila zahtjev SAD da se tanker zadrži, Iran je uputio upozorenje Americi ukoliko se usude da ga zaplijene.

Iran je "poslao potrebna upozorenja američkim zvaničnicima da ne prave grešku... jer bi to imalo ozbiljne posljedice", izjavio je portparol iranskog MIP-a Abas Musavi. Nije, međutim, navedeno koje su to posljedice.

Tanker Edrijen Darja 1, koji je nekad nosio naziv Grejs 1, počeo je da isplovljava prije ponoći.

Iranskom tankeru dozvoljeno je da isplovi iz Gibraltara, nakon sto su britanske vlasti te teritorije 18. avgusta odbile zahtjev SAD da ne oslobode tanker koji je Gibraltar zaplijenio prije više od mjesec dana zbog navodnog kršenja sankcija EU protiv Sirije.

Vlada britanske teritorije je obrazložila da će tankeru biti dozvoljeno isplovljavanje, jer američke sankcije protiv Irana ne važe za Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Evropske unije.

Iranski tanker prevozi oko 2,1 miliona barela iranske sirove nafte.