latinica  ћирилица
19/08/2019 |  10:08 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Završena likovna kolonija Rakani

Tokom Likovne kolonije Rakani, koja je počela u ponedjeljak, 12. avgusta, a danas završena, nastala su 24 rada koja su predstavljena na izložbi pored rijeke Une u Novom Gradu.

Dokumentarista novogradske galerije Mirjana Drljača rekla je sinoć da ovi radovi pokazuju atmosferu likovnog saborovanja u Novom Gradu.

- Možemo vidjeti šta se događalo u proteklih sedam dana - dobro druženje, ozbiljan rad, nevjerovatnu energiju koju su svi pokazali i vjerujem da će ova kolonija biti početak jednog novog prijateljstva - navela je Drljača.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač istakao je da je likovna kolonija jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u ovoj opštini.

- Umjetnici, njih 12, koji su sedam dana boravili u Novom Gradu, zaista su se svojski trudili i obavili dobar posao - dodao je Lukač.

Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković smatra da Likovna kolonija Rakani održava duh mladosti, čemu su doprinijeli mladi umjetnici iz Srbije, te banjalučke Akademije umjetnosti.

- Imamo potpuno različito stvaralaštvo, široke raspone od apstrakcije, figuracije, geometrije, ambijentalnog slikarstva i svi jezici modernizma s početka dvadesetog vijeka su ponovo prepričani ovom postavkom - rekao je Vidaković.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu Dražen Babić naglasio je da su radovi učesnika kvalitetni, te izrazio nadu da su oni zadovoljni boravkom u ovoj opštini i da ih je Una inspirisala u radu.

Od ponedjeljka, 12. avgusta, pored Une inspiraciju je tražilo 12 umjetnika Marija Sibinović, Јovana Đorđević, Boris Bogdanović iz Beograda, Marina Vojvodić iz Novog Sada, Gorana Stojakov iz Niša, Milovan Čikić iz Gradiške, Đurđica Bjelošević, Branko Јungić i Aleksa Vidaković iz Banjaluke, te učesnici domaćini Sanja Stupar, Danijela Kolundžija i Dragana Babić.

Početak Likovne kolonije ozvaničen je izložbom radova sa prošlogodišnjeg saziva koja je u gradskoj galeriji postavljena do 26. avgusta.