latinica  ћирилица
20/08/2019 |  16:40 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Bijeljina: Prodaja sertifikovanog organskog povrća

Na zelenoj pijaci u Bijeljini otvoren je prvi štand za prodaju sertifikovanog organskog povrća.

Prve prispjele plodove paradajza i paprike prodaju radnice preduzeća "Agroplan" čiji je osnivač Udruženje za pomoć Romima "Otaharin".

Povrće uzgajaju u plastenicima i na otvorenom polju, a namjera im je da prošire proizvodnju i zaposle veći broj radnika, prvenstveno Romkinja.

Bijeljina se pridružila brojnim gradovima svijeta na čijim pijacama je svoje mjesto pronašla i ponuda organske hrane.

Paprike roge i babure i čeri paradajz ovih dana mogu se kupiti po cijenama po kojima se prodaje i povrće uzgojeno na konvencionalni način i imaju kupce, koji su spremni da ovakve proizvode plaćaju i malo skuplje.

Do sertifikata da se radi o organskom proizvodu nije lako doći, ali su prednosti korištenja ovakvih namirnica velike.

- Nije dozvoljena upotreba hemijskih sredstava, mineralnih đubriva, tako da postoji mogućnost da se koriste samo preparati koji su na prirodnoj bazi, odnosno na bazi morskih algi i to kao krajnja mjera. Znači organska proizvodnja se bazira na preventivnim mjerama zaštite - pojašnjava Dragana Nešković, inženjer poljoprivrede.
 
- Organska proizvodnja iz Sarajeva je vrlo rigorozna i po pitanju sadnica, po pitanju tretiranja, po pitanju prihranjivanja da bi se dobio sertifikat.Mi smo ušli u tu konverziju prošle godine i ove godine smo  skoro, prije mjesec dana, dobili taj sertifikat - istakao je Dragan Јoković, izvršni direktor UG "Otaharin".

Preduzeće "Agroplan" koje je osnovano proljetos, zapošljava šestoro radnika.

- ovaj posao mi mnogo znači jer sam samohrana majka koja školuje dvoje djece. Sve ovo mi je mnogo doprinijelo boljem životu i preporučila bih svakoj majci da dođe jer može da se zaposli ako hoće da radi - naglasila je radnica selma Sajtanović.

Proizvodnja povrća u plastenicima i na otvorenom polju, čije su zasnivanje pomogli gradska uprava i brojni strani donatori, od jesenas će biti proširena i na uzgoj organske jagode.