latinica  ћирилица
23/08/2019 |  19:43 | Autor: SRNA

Pad cijene svijetle sirove nafte

Kina je danas prvi put zaprijetila SAD da će uvesti carine na uvoz nafte zbog čega su cijene pale za skoro četiri odsto.

Peking je saopštio da će sirova nafta biti među američkim proizvodima na koje će biti uvedene carine od pet odsto od 1. septembra pošto je predsjednik SAD Donald Tramp odgovorio sa nizom poruka na društvenoj mreži Tviter u kojima naređuje firmama da pronađu način i zatvore svoje poslovanja u Kini.

Trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije traje duže od godine i utiče na finansijska tržišta.

Kina je među najvećim uvoznicima američke sirove nafte i ove godine je u velikoj količini snizila uvoz ovog energenta u odnosu na rekordne iznose prošle godine.

Cijena svijetle sirove nafte pala je za 3,7 odsto i sada je 53,32 dolara po barelu.

Analitičari ističu da će trgovinski spor između SAD i Kine imati mnogo veći uticaj na američku sirovu naftu nego na sirovu naftu "brent" iz Sjevernog mora.

- Kupci iz Kine sada će tražiti da uzmu "brent" ili iz sirovu naftu iz Dubaija tako da je rezultat da će biti porast potražnje za tim vrstama a pašće interesovanje za američku svjetlu sirovu naftu - kaže predsjednik firme "Lipou oil asosijejts" iz Hjustona Endi Lipou.