latinica  ћирилица
06/09/2019 |  16:02 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Počela žetva suncokreta u Lijevču polju

U Lijevče polju počela je žetva suncokreta i sjetva uljane repice. Zagarantovan otkup, povoljna cijena i redovni podsticaji razlozi su zašto se ratari sve više odlučuju na sjetvu uljarica.

Ove godine znatno veći broj ratara se odlučio za proizvodnju suncokreta koji je zasijan na oko 600 hektara od čega dvije trećine u preduzeću Vitaland, gdje je žetva u toku.

- Nedostajale su jedna ili dvije kiše da bude još bolje. Očekivani prinos je tri tone po hektaru - istakao je Pero Dukić iz Vitalanda.

Ratari su počeli i pripreme za sjetvu uljane repice. Ova uljarica naćiće se i na parcelama Drage Hrvaćanina iz Rogolja.

- Zadovoljan sam sa uljaricama, jer imamo sigurnog kupca, za razliku od drugih žitarica- rekao je Hrvaćanin.

Proizvodnju uljarica značajno podstiče i resorno ministarstvo kako bi se u plodored uvelo tropolje i time spriječile pojave bolesti na kukuruzu.

- Mjera 28 je svima poznata, a to je podrška u nafti šest feninga po litru, odnosno 100 litara po hektaru. Mjera 33 kaže da je podsticaj 200 KM po hektaru i na kraju mjera 34, koja propisuje 15 odsto od referentne cijene od prodane uljarice- napomenuo je Dragan Malinović, rukovodilac Područne jedinice Gradiška, Resora za pružanje stručnih usluga.

U Lijevče polju, na području Gradiške, Laktaša i Srpca uljaricama je zasijano oko 2.500 hektara od čega najviše soje na 1.200 hektara. Ove jeseni uljanom repicom planirano je da se zasije 700 hektara.