latinica  ћирилица
06/09/2019 |  20:54 ⇒ 21:00 | Autor: SRNA

"Noć u Merlinovom zamku" otvorila sezonu u Dječijem pozorištu

Najmlađa pozorišna publika Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci ispunila je večeras sva mjesta u sali na premijeri predstave "Noć u Merlinovom zamku" i time potvrdila da je ovaj teatar na pravom putu i da i ove sezone treba da stvara zabavne, ali prije svega edukativne predstave, rekla je portparolka ovog pozorišta Sanja Perković.
Noć u Merlinovom zamku - Foto: RTRS
Noć u Merlinovom zamkuFoto: RTRS

Perkovićeva je navela da je Dječije pozorište premijerom ove predstave autora i reditelja Sandre Rodić Јanković otvorilo 64. pozorišnu sezonu.

- Pred prepunom dvoranom mališana u ulozi porote glumci Dječijeg pozorišta na čelu sa Duškom Mazalicom u ulozi čarobnjaka Merlina, braniocem Svjetlanom Andrić i tužiocem Željkom Milićevićem organizovali su suđenje Vještici čiji lik tumači Aleksandra Spasojević - rekla je Srni Perkovićeva.

Na oduševljenje prisutnih, dodala je ona, kao svjedoci su se pojavili Princ, Duh iz Aladinove čarobne lampe, Zvijer bez Ljepotice, ali i dvije uspavane ljepotice, Marica bez Ivice, Dobra vila, Kruela i Mala sirena.

- Ova vesela rasplesana predstava, ne samo da je zabavila najmlađe koji su uživali u zgodama i nezgodama omiljenih junaka iz bajki, nego je poslala i važne poruke najmlađim generacijama - da nije uvijek sve crno ili bijelo, da nije uvijek sve onako kako nam se na prvi pogled čini ili kako nam je predstavljeno, te da misle svojim glavicama i sami uvide razliku između dobra i zla - rekla je Perkovićeva.

Ona smatra da je, od svih oblasti umjetnosti, djeci najbliža pozorišna umjetnost s obzirom na to da mališani svijet oko sebe doživljavaju kroz igru.

- Zato se i trudimo da imamo vaspitni uticaj na djecu, jer se kroz gledanje pozorišnih predstava osposobljavaju da razvijaju kreativne i stvaralačke vještine, da postepeno uočavaju i razdvajaju bitno od nebitnog, da zapažaju odnose među ljudima, da spoznaju sebe i svijet oko sebe - rekla je Perkovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što veliko interesovanje vlada i za prvu reprizu predstave, koja će biti održana sutra.

Perkovićeva je najavila da će u novoj sezoni, osim brojnih gostovanja, te organizovanja 18. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu i humanitarne manifestacije Snješkovo, Dječije pozorište na scenu postaviti i nekoliko novih, zanimljivih i poučnih predstava.