latinica  ћирилица
13/09/2019 |  16:07 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Kotor Varoš: Služen parastos za Srbe ubijene na Meokrnju

Na platou Meokrnje na Vlašiću danas je prvi put služen parastos za 21 Srbina kojeg su u odbrambeno-otadžbinskom ratu ubili pripadnici muslimanskih snaga.
Kotor Varoš - pomen - Foto: SRNA
Kotor Varoš - pomenFoto: SRNA

Tada je, braneći granicu kotorvaroške opštine, ranjeno 18 boraca 22. pješadijske brigade, dok su tri zarobljena.

Iako je ta tačka izgubljena, dalja ofanziva neprijatelja prema Kotor Varošu je zaustavljena i konsolidovana je linija odbrane, koja se sačuvala do završetka rata.

Parastos za ubijene srpske borce služio je protonamjesnik parohije šipraško-grabovačke Božidar Kurtinović, a vijence na spomen-obilježje položili su zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović i predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović.

Savanović je istakao da je ovo prvi dolazak nakon 27 godina na Meokrnju -mjesto velikog stradanja srpskih boraca, te da će se u budućnosti svake godine okupljati na ovom mjestu na današnji dan.

- Јunaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljeno, nastojaćemo da zajedničkim snagama sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš podignemo spomen-obilježje i postavimo zastavu Republike Srpske na ovo mjestu stradanja - rekao je Savanović.

Život za odbranu Republike Srpske su položili Zoran /21/ i Јovan Đekanović /37/, Milenko /43/ i Ljubomir Stojanović /29/, Stamenko /34/ i Dragan Smiljić /33/, Zoran Cicmanović /30/, Ljuboja Gavrić /36/, Mladenko Gelić /25/, Slobodan Јurić /26/, Branislav Kragić /25/, Željko Marković /20/, Marinko Pejić /22/, Aleksa Tepić /41/, Blagoja Јoldžić /38/, Neđo Đuranović /33/, Novo Čupić /36/, Stamenko Babić /36/, Velibor Katana /20/, Tomo Kerezović /35/ i Dragomir Sakan /35/.

Parastosu su prisustvovali i uži članovi porodica poginulih boraca kao i bivši borci, koji su učestvovali u borbama za Meokrnju 1992. i 1994. godine.