latinica  ћирилица
16/09/2019 |  10:41 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Izgradnja GP Bratunac - Ljubovija i dalje stoji zbog Savjeta ministara

Savjet ministara BiH još nije obezbijedio tri miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija.

Ni nekoliko dana pred istek roka, koji je Savjetu ministara odredilo Predsjedništvo BiH, nema odgovora kad će novac biti na raspolaganju građevinarima, zaduženim da dovrše posao na projektu "Bratoljub".

Blokadu izgradnje graničnog prelaza predsjednica Republike Željka Cvijanović svrstava u pokušaje ekonomsko-političkog slabljenja Srpske.

Odugovlačenje Savjeta ministara, uključujući i njihovu odluku da ignorišu zaključak Predsjedništva o hitnom obezbjeđenju novca za završetak radova, naziva nedopustivim.

- Јe li moguće da Srbija kaže isfinansiraćemo most, da mi radimo sve što treba u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima, pristupnim putevima, ostaje taj dio kategorizacije prelaza i ostalo...Zar je moguće da se to mora čekati toliko? Јe li moguće da, ako neko uloži neki novac, ostajete tu kao treća strana i kažete ne možete da nađete tri miliona - zapitala je predsjednica Srpske.

Ni u Ministarstvu saobraćaja Republike Srpske nemaju informaciju kad će novac, za koji je zadužen Savjet ministara, biti na raspolaganju građevinarima koji treba da dovrše objekat toliko potreban građanima Podrinja i Birča: "Ministarstvo izražava nadu da će Savjet ministara obezbijediti, shodno odluci Predsjedništva BiH, dodatna sredstva kako bi se stvorili uslovi za potpisivanje ugovora sa izabranim izvođačem radova, za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu."

I danas je izostao konkretan odgovor Savjeta ministara BiH.

Zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Saša Dalipagić, ministarki saobraćaja i građevinarstva Srbije Zorani Mihajlović rekao je samo to da se nada da će uskoro biti riješen problem graničnog prelaza.

Podjećamo, od novca Savjeta ministara za taj objekat zavisi kad će početi korištenje mosta koji je Srbija platila 26 miliona maraka i završila prije dvije godine.