latinica  ћирилица
18/09/2019 |  18:19 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Reforma Instituta za traženje nestalih ili vraćanje nadležnosti entitetima

Nakon formiranja Savjeta ministara, porodice nestalih iz Srpske zahtijevaće rekonstrukciju Instituta za traženje nestalih u BiH, ili da proces traženja bude vraćen u Srpsku.

Od početka godine nije pronađeno nijedno nestalo lice, srpske nacionalnosti, a prošle - samo četiri. Na okruglom stolu u Banjaluci, najavljeno je skoro formiranje centralne evidencije nestalih.

Srpska traga za još oko 1.600 nestalih. Proces traženja napredovao je sve do formiranja Instituta za nestala lica BiH, koji je, tvrde u Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske, glavni krivac za opstrukciju u traženju srpskih žrtava.

- Negdje oko 1.000 je civila, a oko 600 vojnika to je 24-25 godina. Porodice traže svoje najmilije, kad dođu kod mene pitaju - Kad ću ja dobiti svog sina. ЈA nemam odgovor. Vidjeli ste da ni Institut nema odgovor - rekao je Veljko Lazić predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

U Institutu za nestala lica navode da vrijeme nije saveznik u traženju nestalih. Rad je, kažu, otežan zbog nepristupačnosti terena i nedostatka informacija.

- Ako vam kažem da je vjerodostojnost i relevantnost informacija ispod 10 odsto onda vam je jasno s kojim se problemima suočavamo - naveo je Nikola Perišić predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

Petar Šikman član Privremenog upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH dodao je da se nestali često nalaze na smetljištima, jamama, na miniranom terenu. 

- Zemljište je izmijenilo svoju strukturu pa je rad otežan - smatra Šikman.

Da sve žrtve rata moraju biti pronađene upozorava i Evropska unija, koja je kao jedan od uslova pridruživanja BiH navela i rješavanje ovog problema.

- Što je jasno navedeno u strateškim ciljevima EU za Zapadni Balkan zato rješavanje ovog problema od svih nas zahtjeva promjenu pristupa ovom procesu - smatra Amir Kulagić član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

U Institutu navode i da proces traženja i identifikacije nestalih treba da bude glavno strateško političko pitanje.