latinica  ћирилица
19/09/2019 |  16:03 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Kakva je bila ratna uloga Šefika DŽaferovića u stradanju Srba na Vozući i Ozrenu?

Bošnjački član Predsjedništva imao je svoju ulogu u stradanju Srba na Vozući i Ozrenu 1994. i 1995. godine jer je kao ratni načelnik CSB Zenica bio upoznat sa dejstvima i zločinima odreda El mudžahid. DŽaferović je predlagao i izdavao putne isprave teroristima BiH sa Interpolovih potjernica. Zbog svega toga odnosi u Predsjedništvu su narušeni-izjavio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Tužilaštvo BiH je 2015. odbacilo prijavu protiv DŽaferovića za ratni zločin nad Srbima.

Povjerljivi, ratni dokument o sastanku najviših vojnih i civilnih bezbjednjaka u Zenici, iz septembra 1995. kojim je rukovodio načelnik CSB Šefik DŽaferović, otklanja i najmanju dilemu da aktuelni bošnjački član Predsjedništva nije bio upoznat sa vojnom situacijom i zločinima mudžahedina na tom području.

- 23. avgusta 1994. godine DŽaferović je bio svjedok kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, a nije poduzeo nijednu radnju tada kao načelnik Centra za bezbjednost Zenica da se krivci privedu pravdi. Naši odnosi u Predsjedništvu su opterećeni činjenicom vezanom za njegovu ratnu prošlost - kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

2015. tadašnji potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo obijao je pragove bh. tužilaštva s dokazima protiv DŽaferovića o prikrivanju ratnih zločina nad srpskim civilima na Vozući. Prijava je odbačena, Kebo anatemisan kao izdajnik bošnjačkog naroda, a zenički policajac br. 1 napredovao je do fotelje u Predsjedništvu. Kasniji sudski proces protiv ratnog komandanta 3. korpusa Sakiba Mahmuljina tumači se kao „dimna zavjesa“ da se sakrije DŽaferovićeva ratna prošlost.

- Tužilaštvo BiH, kao i bezbjednosne agencije na zajedničkom nivou, čine sve da zaštite Šefika DŽaferovića od odgovornosti. Bio je obaviješten o svemu, znao je u svakom trenutku gdje se nalaze pripadnici Odreda El Mudžahid. Znao je za izvršenje ratnih zločina na Ozrenu, Vozući, u samoj Zenici. Kada je riječ o samoj Vozući, znao je sve i uključen je bio u zaštiti mudžehadina - ističe ekspert za borbu terorizma DŽevad Galijašević.

Koliko god „prao“ svoju ratnu biografiju, DŽaferovića dokazi povezuju sa afro-azijskim ratnicima i potonjim svjetskim teroristima. Lično je u aprilu 1995. uputio MUP-u RBiH zahtjev za prijem u državljanstvo prekaljenog mudžahedina, Tunišanina Mhamdija Sedika ben Mokhtara. I to nije sve.

- Bez sumnje najvažnije ime je Halid šeik Muhamed koji je organizovao napade na SAD 11. septembra, koji je državljanstvo BiH dobio kao bivši kuvajtski državljin pod imenom El Muhamed Halid. Šefik DŽaferović bio je predlagač jer je Halid šeik Muhamed u to vrijeme bio pripadnik Odreda El Mudžahidm u zoni odgovornosti CSB Zenica - dodaje Galijašević.

S kraja i prvih godina poslije rata, vlasti tadašnje RBiH dijelile su pasoše „šakom i kapom“ zaslužnim islamskim ratnicima. Osama bin Laden putne isprave BiH stekao je 1996. u ambasadi u Beču, sa mjestom prebivališta Malta 1 u Sarajevu. U istom periodu Muhamed Ata, koji je predvodio napad na Kule bliznakinje u Njujorku, postao je „Bosanac“.

- Šefik DŽaferović je svima njima bio ili predlagač ili konačni potpisnik rješenja o državljanstvu, neka rješenja je potpisivala Mirsada Beganović-Žutić - kaže Galijašević.

Bakir Izetbegović javno je stao u zaštitu optuženih ratnih komandanata i nema sumnje da je DŽaferović posljednja linija odbrane za SDA. Otvaranje slučaja DŽaferović značilo bi ogoljavanje politike Alije Izetbegovića, sročene u Islamskoj deklaraciji i vješto „prepakovane“ u programske ciljeve na posljednjem Kongresu SDA.