latinica  ћирилица
23/09/2019 |  20:21 ⇒ 20:31 | Autor: SRNA

Trivić: Ilustrovani prikaz pravopisa primjenjiv za sve

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić smatra da izložba radova Bojana Јokanovića "Sizifova borba za pravopis" na pristupačan način približava pravopisne norme i da može biti korisna za različite populacije.
Izložba Sizifova borba za pravopis - Foto: SRNA
Izložba Sizifova borba za pravopisFoto: SRNA

Trivićeva je večeras u Banjaluci na otvaranju izložbe rekla novinarima da je autor zabavnim ilustracijama drugačije prikazao pravopis srpskog jezika i gramatička pravila.

- Ova izložba na pristupačan način približava ono što moramo znati iz pravopisa i primjenjivo je različitim populacijama - dodala je Trivićeva.

Prema njenim riječima, izložba predstavlja i promociju srpskog kulturnog prostora, pravopisa srpskog jezika i ćirilice, te zavređuje pažnju građana, ali i stručne javnosti.

Autor izložbe istakao je da se vizuelno najbolji pamti i da su ilustracije najbolji način da se nauči pravopis.

- U Srpskoj je inspiracija na svakom koraku - rekao je Јokanović, koji je i đakon u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Lingvista Milorad Telebak rekao je da je izložba dobra kao ideja jer treba koristiti sve načine da se uči jezik kada se to ne radi tamo gdje treba.

- Način na koji je đakon prikazao pravopis je vrlo dobar i ilustrativan. Očigledno prikazuje pravopisno pravilo i ukazuje na greške - ocijenio je Telebak.

On smatra da se ništa ne radi na očuvanju ćirilice.

- Već 20 godina verbalno podržavamo zaštitu ćirilice, a nje nigdje nema što je neshvatljivo. Ne znam neki narod koji se tako odnosi prema svome pismu, i to ne bilo kakvom, već najsavršenijem - kaže Telebak.

Izložbu, koja je upriličena u Narodnoj skupštini Republike Srpske povodom Međunarodnog dana pismenosti, organizovao je potpredsjedsnik Narodne skupštine Milan Petković.