latinica  ћирилица
27/09/2019 |  16:53 ⇒ 28/09/2019 | 09:01 | Autor: RTRS

Protest Novom Gradu: Ne dozvoliti odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori

Uoči sastanka delegacija Hrvatske i Slovenije, zakazanog za 30. septembar, na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o lokaciji za odlaganje nuklearnog otpada, u Novom Gradu održan je protest.

Sa skupa je poručeno da će borba protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj borbi biti nastavljena.

Pod parolom "Životima se ne trguje", glas protiv odlagališta nuklearnog otpada na glavnom novljanskom trgu podiglo je i više stotina građana.

Građani su istakli da bi ovim bila ugrožena i priroda ali i zdravlje ljudi.

Odlučni su da ostanu zajedno i bore se za sredinu u kojij žive.

Načelnicima četiri opštine Srpske simbolično su uručene zastavice novoformiranog Parka prirode Una, kao jednog od najvažnijih argumenata u borbi protiv najavljenog formiranja odlagališta nuklearnog otpada.

Konačna odluka ne može biti donesena bez učešća BiH, poručila je resorna ministarka Srebrenka Golić.

- Moji saradnici su prije 3-4 dana bili u Vodicama. Ovo pitanje su Hrvatima stavili na dnevni red. Vjerujte nije bilo komentara, svjesni su u potpunosti. Predlažem im javno, neka se naš glas čuje - odlagalište premjestite u neki od centara koji vam je bio u perspektivi u ranijem periodu - istakla je Golićeva.

- Vjerujemo da će veliki broj ljudi shvatiti ozbiljnost ovog problema, i shvatiti način na koji je cjelokupna priča dovedena do kraja, bez učešća javnosti BiH, bez učešća običnog građanina a to je problem koji se najviše tiče običnih građana - dodao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ne dolazi u obzir, i biće upotrijebljeni svi mogući načini da se spriječi namjera Hrvatske, poručeno je iz Novog Grada.

- Mi imamo jedan život, i jednu Unu, i nećemo dozvoliti da je niko uništi - kategoričan je poslanik u NSRS Denis Šuljić.

- Definitivno, ovo sluti na pobjedu, ovo sluti na odbranu Trgovske Gore, rijeke Une i 300 hiljada naših građana - optimista je Mario Crnković, predsjednik Ekološkog udruženja "Grin Tim" Novi Grad. 

Okupljeni su se nakon protesta, uputili u šetnju do graničnog prelaza sa Hrvatskom.

U šetnji su učestvovali stanovnici iz Srpske, Federacije BiH i Hrvatske.

- Ne nuklearnom otpadu na granici sa BiH, neka odlažu na teritoriji Hrvatske, u dubini teritorije - poručuje Јakub Mahovčić iz Lukavca.

Dok se čeka odluka nakon sastanka delegacija Hrvatske i Slovenije zakazanog za naredni ponedjeljak, stanovnici opština uz Unu poručuju - nećemo sjediti skrštenih ruku.