latinica  ћирилица
30/09/2019 |  18:15 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Građani i dalje jedinstveni: Ne nuklearnom otpadu na Uni

Zbog izostanka dogovora nakon današnjeg sastanka, stižu reagovanja i iz Novog Grada. Građani su još jednom ponovili da je formiranje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori neprihvatljivo, jer bi ugrozilo preko 250 hiljada ljudi nastanjenih na ovom području.

Reagovali su i ekolozi, poručivši da bi odlagalište nuklearnog otpada u neposrednoj blizini Une dovelo do uništenja biljnog i životinjskog svijeta u slivu ove rijeke.

Iz opštine Novi Grad istakli su da je ovakav rezultat pregovora očekivan, jer već duži period postoje indicije da Hrvatska nije spremna za isplatu naknade Sloveniji, kako bi nuklearni otpad iz Krškog bio zbrinut na odlagalištu Vrbine. 

Negodovanje su iskazali u prošli petak velikim protestom na kome su jasno poručili – NE nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori, jer životima se ne trguje!

Glas stanovnika Novog Grada, međutim, nisu čuli oni kojima je bio upućen. Iako je bio donekle očekivan, rezultat današnjeg sastanka na Bledu u Novom Gradu je dočekan sa razočarenjem.

Zabrinutost ne kriju ni oni koji su uz Unu svakodnevno. Predsjednik Sportsko-ribolovnog udruženja Novi Grad, Edib DŽaferbegović ističe da bi odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, nadaleko poznatom biodiverzitetu rijeke Une nanio nesagledivu štetu, ravnu katastrofi.

- Ugroženo je u principu sve. Ovo je interesantno područje, gdje na kilometar ili kolometar i po kružni obitavaju gotovo sve vrste ribe, 39 vrsta samo tu obitava, u Novom, a da ne kažem dalje - smatra DŽaferbegović.

Zbog toga je neophodno nastaviti borbu, ističu i iz opštine Novi Grad. Rezultat sastanka u Bledu, kažu, nije ih iznenadio, jer već odavno postoje indicije da Hrvatska nema namjeru Sloveniji isplatiti naknadu za skladištenje nuklearnog otpada na Vrbinama, koje su najpovoljnija lokacija za ovu namjenu.

- Poznate su činjenice da ona sredstva koja su prikupljena iz rada nuklearke Krško, a koja su bila predviđena samim međudržavnim ugovorom, da su na neki način plasirana pod sumnjivim okolnostima. Poznata je činjenica da je dio sredstava otišao prema velikim sistemima - rekao je Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad.

Zbog toga Hrvatska se okrenula mnogo jeftinijoj ali i lošijoj varijanti – Čerkezovcu, ističe Drljača i poručuje, vremena više nema. Naredni korak, kaže, trebalo bi da bude priprema tužbe protiv Hrvatske na međunarodnom sudu, za šta svakako postoje i više nego dovoljni argumenti.