latinica  ћирилица
04/10/2019 |  19:05 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ričard Grenel američki posrednik za KiM

Američki predsjednik Donald Tramp imenovao je ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela za izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Spekuliše se da je Tramp nezadovljan dinamikom pregovora u Briselu, pa čak i da želi da istisne Brisel iz dijaloga, jer je Grenel diplomata koji ima reputaciju Trampovog razbijača, koji nije prezao da napadne ni Berlin.

Imenovanje Grenela za Beograd je i dalje enigma. Pogotovo što je nedavno imenovani, Metju Palmer trebao biti američki čovjek za dijalog sa Prištinom. Nejasno je u kojoj formi će učestvovati i da li će uopšte koordinisati aktivnosti sa Briselom. Јasnije će možda biti nakon telefonskog razgovora koji je zakazao s Vučićem.

- Mi nismo nezadovoljni ulogom EU, ali vidjećemo šta i kako, kada se čujem s njim. On je ozbiljan diplomata - rekao je Aleksandar Vučić predsjednik Srbije.

Mali Tramp, kako ga zovu, u žižu javnosti došao je tako što je naredio da njemačke kompanije ne investiraju u Iran, nakon uvođenja sankcija, a mnoge su i poslušale. Ono što znamo jeste, da čovjek koji u Berlinu lupa šakom od sto, sigurno neće voditi politiku u rukavicama, kažu analitičari.

Izjava: Radulović.. možda je to ono što ga je I preporučilo.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, navodi da je riječ o koraku ka međunarodnoj konsolidaciji kosovske državnosti i da je ovo dokaz da je Tramp uz njih.

- Sada smo još sigurniji u proces dijaloga i u priliku da od Srbije dobijemo priznanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama. Uvijek smo govorili da vjerujemo da imamo sreću da imamo Sjedinjene Države - naveo je Tači.

Za koga je to dobra vijest, ipak, rano je progonozirati.

Grenel je novina u američkoj diplomatiji, jer su do sada samo zemlje Balkana bile te kojima je amrički ambasador govorio šta I kako da rade. Diplomata je otvoreno podržavao desničarsku AFD u Njemačkoj i Sebastijana Kurca u Austriji.