latinica  ћирилица
05/10/2019 |  14:31 ⇒ 17:54 | Autor: B92

Hiljade demonstranata u Atini: "Pompeo idi kući!" (VIDEO)

Ispred Skupštine Grčke hiljade demonstranata su skandirale "Pompeo idi kući!", dok je centar Atine zatvoren za saobraćaj, uz jako policijsko prisustvo.
Protesti u Grčkoj - Foto: Twitter
Protesti u GrčkojFoto: Twitter

Dok su antiamerički demonstranti protestovali protiv njegove posjete, državni sekretar SAD Majk Pompeo je govorio o važnosti potpisivanja sporazuma o odbrani i kako bi Grčka mogla biti "stub stabilnosti regiona".

- Grčka može igrati važnu stratešku ulogu u regionu i može biti stub stabilnosti - rekao je Pompeo koji se sastao s premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Kako se nastavlja pritisak Turske u istočnom Sredozemlju, za posjete Pompea je da ojača saradnju s Grčkom, tradicionalnim i istorijskim saveznikom Sjedinjenih Država u regionu i članicom NATO-a.

Viće potpisani sporazumi o "unapređenju saradnje u odbrani" dvije zemalja, navode američki i grčki izvori.

Grčki premijer je govorio o napetoj situaciji na istočnom Sredozemlju, gdje Kipar, ostrvska članica EU, optužuje Tursku za obavljanje ilegalnih operacija bušenja podmorja u traganju za prirodnim gasom.

- Kipar je zatražio primjenu međunarodnog prava i pozdravljam pozitivan doprinos Sjedinjenih Država da pomognu plodonosnijoj klimi u regionu - rekao je Micotakis.

Evropska unija je više puta osudila tursko ilegalno bušenje podmorja kod Kipra, ali Ankara je ove nedjelje poslala istražni brod "Јavuz" u ekskluzivnu pomorsku ekonomsku zonu Kipra gdje operativne dozvole imaju francuski i italijanski energetski giganti Total i Eni.

Pored razgovora sa Micotakisom koji je na vlasti od jula, Majk Pompeo će se sastati sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom i s ministrom odbrane Nikosom Panajotopulosom.

Posjeta Grčkoj je posljednja na turneji Pompea po Italiji i Balkanu gdje zapadnjaci i posebno Sjedinjene Države žele da se suprotstave uticaju Rusije.