latinica  ћирилица
07/10/2019 |  19:02 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Velika pobjeda Srpske liste na Kosovu i Metohiji

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitali su Srpskoj listi rekordan uspjeh na izborima na Kosmetu. Srpsku listu sada očekuje borba za formiranje Zajednice srpskih opština, kome se protivi Aljbin Kurti, čije će Samoporedjeljenje sa Demokratskim savezom Kosova činiti vlast. Izvjesno je, ipak, da bi pregovori Beograda i Prištine mogli biti uskoro nastavljeni.

Ako se dogovore da zajedno fomiraju vlast, koalicija Samopredjeljenja i DSK biće prva vlast bez kadrova OVK. Prvi potez biće pregovori sa srpskom stranom, najavio je Aljbin Kurti. Ukinuće takse, ali neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština.

- Mi ćemo takse zamijeniti principom reciprociteta. Beograd, na primjer, mora prihvatiti naše tablice i dokumenta, na kojima stoji "republika Kosovo" - poručio je Aljbin Kurti.

Težak poraz Ramuša Haradinaja koji je važio za favorita i dalje je enigma. Šef diplomatije Srbije, Ivica Dačić kaže da su Amerikanci još prije dva mjeseca na Bledu najavili da će ova koalicija fomirati vlast u Prištini.

- Ovo je "debakl" lažne albanske države i dijela međunarodne zajednice koji su htjeli svoje Srbe na Kosovu. Dobili su snažan i jedinstven odgovor srpskog naroda - istakao je Dačić.

Pored sumnje da je Zapad upleo prste u Haradnijev pad, analitičari iz Јužne Mitrovice kažu i da su mu takse, na kojima je insistirao, došle glave.

- Njemu je prvo porasla popularnost. Međutim, kad su ljudi vidjeli šta su te takse da je na Kosovu sve dvostruko poskupilo, onda su bili ogorčeni na njega - istakao je Nedžmedin Spahiu.

Šta god da je plan Zapada, Priština nikakve poteze neće moći povlačiti mimo Srba. Rekordnom pobjedom od 98,7 odsto glasova, Srpska lista osvojila je svih deset mandata u Skupštini, i time onemogućila izmjene Ustava Kosova, bez njihove saglasnosti.

- Mi smo spremni da pregovaramo, ali ne možemo da biramo ko sjedi preko puta - poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Samopredjeljenje sa 25,7 i DSK sa 25 odsto glasova mogu sami da formiraju vlast. Zatraže li, blanko podršku Srpske liste neće dobiti, ne bude li ustupaka za Srbe.