latinica  ћирилица
08/10/2019 |  15:20 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Polaganje kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo (FOTO)

U Sremskoj Rači je održana ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo.
Sremska Rača - Foto: RTRS
Sremska RačaFoto: RTRS

- Ovo je istorijski važan dan u kome počinje gradnja bitnog auto-puta koj će povezivati ljude, jer ovo je veliki auto-put, a velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze - rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je istakao da je cilj da se poveže region.

- Ovo je vraćanje duga ovom narodu ovom kraju. Srećan sam i zadovoljan što u ime Republike Srpske i BiH mogu da se zahvalim predsjednicima Erdoganu i Vučiću za sve što su učinili .U ime Republke Srpske i njenih institucija zahvaljujem se Vučiću što ste preuzeli izgradnju mosta o trošku Srbije, jer praksa je da obje strane to rade - naglasio je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao je da od 1945. svi putevi i komunikacije između Srbije i BiH bili loši.

- Kao da je neko naše narode kažnjavao. A danas je prilika da sami možemo da uređujemo svoje odnose i danas jeste najvažniji događaj u istoriji regiona. Ovaj prostor počinjemo da spajamo - naglasio je Vučić.

Šefik DŽaferović, bošnjačku član bh. Predsjedništva, izrazio je zadovoljstvo početkom radova na putu koji će, kako je rekao, voditi razvoju i prosperitetu regiona.

- Zahvaljujem kako turskom predsjedniku na plemenitom gestu, tako i predsjedniku Srbije na tom što je riješio sve komplikovane procedure koje prethode izgradnji - dodao je DŽaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da ova saobraćajnica puno znači i za odnose BiH i Srbije.

- Ovo jeste auto-put, ali je i simbol naših budućih, boljih odnosa -zaključio je Komšić.

Auto-put Beograd-Sarajevo (Foto: RTRS)

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan, pozdravio je predsjednika Srbije i tročlano bh. Predsjedništvo, naglasivši da su svi svjedoci jednog važnog dana koji je donio i dvanaest sporazuma za saradnju.

- Most koji postavljamo vidimo kao most rijateljstva koji ima važnost za cijeli region. Imamo velika očekovanja od naše komapmanije kada je u pitanju realaizacija ovog projekta - dodao je Erdogan.

U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra. Radovi počinju deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.

Ceremoniji prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Turske Redžeš Tajip Erdoga, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić.

Sremska Rača (Foto: SRNA)

Povezane vijesti:

Sve o auto-putu Beograd-Sarajevo (FOTO)

Dodik: Svi smo opredijeljeni za mir i razvoj

Trilateralni sastanak u Beogradu: Važan dan za Srbiju, Srpsku i BiH