latinica  ћирилица
11/10/2019 |  12:35 ⇒ 12:51 | Autor: SRNA

Predragović: Zakonom će se doći do faktičkog vlasnika zemljišta

Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama Republike Srpske omogućiće da se dođe do faktičkog vlasnika zemljišta koji će moći u punom obimu raspolagati svojom imovinom, rekla je danas direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Bosiljka Predragović.

Ona je istakla da je taj zakon uzeo za materiju rješavanje spornih imovinskih odnosa na uzurpiranom zemljištu kojeg su građani pod određenim dozvolama države, još iz doba Kraljevine Јugoslavije, mogli da zauzmu i koriste.

- Ovo je prvi put da jedna vlada, nakon 70 godina, rješava situaciju na sveobuhvatan način - rekla je Predragovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, ovim aktom se tretira i zemljište koje je bilo livada ili njiva u momentu kada je uzurpirano, a koja je obraslo šumom i nad kojim je predviđeno da se stekne pravo svojine.

- Tamo gdje ne bude priznato pravo svojine, gdje je nova uzurpacija zemljišta na kojem su izgrađeni objekti, nećemo ih rušiti niti iseljavati lica iz njih, nego ćemo ih uvesti u postupak legalizacije i time će imati priliku da otkupe zemljište koje služi za redovnu upotrebu tog objekta - naglasila je Predragovićeva.

Ona je podsjetila da dobrovoljačke kompetencije predstavljaju datu svojinu, gdje je kralj /Aleksandar Prvi Karađorđević/ dao u svojinu zemljište dobrovoljcima balkanskih i Prvog svjetskog rata.

- Zbog početka Drugog svjetskog rata i tadašnje Јugoslavije, sva ta svojina nije provedena kroz zemljišne knjige i mi smo tu da ispravimo tu istorijsku nepravdu - rekla je Predragovićeva.

Ona je navela da je ovaj zakon rađen uz koordinaciju premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i da je u formi nacrta usvojen u Narodnoj skupštini 4. jula, te da je provedena javna rasprava.

Predragovićeva je rekla da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima Srpske ispunjavaju odluke Ustavnog suda Srpske gdje su dva stava u dva člana zakona proglašeni neustavnim, a koja su procesne prirode.

- Na mnogobrojne inicijative građana iz raznih djelova Republike Srpske koji su bespravno izgradili objekte na društvenoj svojini, koja je popoljoprivredno ili ostalo zemljište, te nisu mogli ostvarili prava legalizacije, ovim izmjenama to se omogućava - naglasila je Predragovićeva.

Ona je dodala da se priznaje i svojina zemljišta na kojem je izgrađen objekat, bez plana parcelacije ili regulacionog plana.

Ova dva zakonska rješenja utvrdila je Vlada Srpske na jučerašnjoj sjednici.