latinica  ћирилица
14/10/2019 |  14:52 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Perišić: Pogonska spremnost HE na Drini na najvišem nivou

Pogonska spremnost preduzeća Hidroelektrane na Drini je na najvišem nivou, a u prva tri kvartala ostvarena je proizvodnja od 668,32 gigavat-časa električne energije ili 95 odsto od plana, izjavio je Srni direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić.
Nedeljko Perišić - Foto: SRNA
Nedeljko PerišićFoto: SRNA

- Imali smo dva značajna remonta - generatora i generatorskih prekidača. To je izuzetno važno jer od pogonske spremnosti zavisi proizvodnja električne energije i tu se detaljno planira posao i obavlja se sve sa maksimalnom profesionalnošću - naveo je Perišić.

On je napomenuo da ove godine Hidroelektrana Višegrad obilježava 30 godina rada i ima velike planove za rekonstrukciju i zamjenu postojeće opreme.

- Potpisali smo ugovor za novi upravljački sistem SKADA. Očekujemo uvođenje izvođača u izradu tog projekta. Radimo i na projektu za zaštitu generatora i transformatora - dodao je Perišić.

On je istakao da je ovo preduzeće uložilo znatna sredstva u rekonstrukciju puteva na području opštine Višegrad, da pomaže sportske klubove i druge vrste aktivnosti.

Perišić je naveo da je u prošloj godini ostvarena dobit od preko osam miliona KM, te podsjetio da je preduzeće nedavno posjetio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji im je pružio podršku u daljem radu.

On je rekao da je u ovom preduzeću zaposleno više od 300 radnika, dodajući da ima znatan broj starijih radnika.

- Plan je da se postepeno poveća broj radnika da bi u periodu kada stariji radnici odlaze u penziju bilo dovoljno vremena da se mladi obuče - dodao je Perišić.