latinica  ћирилица
15/10/2019 |  21:29 | Autor: SRNA

Mogerini: Ujedinjenjem Evrope onemogućiti rat na kontinentu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da će Evropa biti snažna globalna sila samo ukoliko se završi posao na stabilizaciji kontinenta i da izbijanje rata postane nemoguće na području cijelog Starog kontinenta.
Federika Mogerini (Foto: Council of the European Union) -
Federika Mogerini (Foto: Council of the European Union)

 Ona je u svom govoru na Univerzitetu u Oksfordu istakla da kada bi pomenula da u Evropi vlada mir skoro 70 godina, uvijek je neko podsjeti na to da su ratovi na Balkanu okončani prije nešto više od 20 godina.

- Da bi rat postao nemoguć unutar našeg kontinenta, neophodno je da ujedinimo Evropu i da Balkan dovedemo unutar EU -naglasila je Mogerinijeva.

Mogerinijeva je podsjetila na uspjehe ostvarene u proteklim godinama poput sporazuma između Grčke i Sjeverne Makedonije, te da su reforme sprovedene širom regiona, uprkos problemima u razgovorima između Beograda i Prištine.

Prema njenim riječima, u regionu vlada nova osviještenost kako među liderima tako i narodima da je međusobna saradnja mnogo bolja od sukoba.

Ona podsjeća i da je to osnovni princip koji se nalazi u samom korijenu prvih koraka ka EU, nakon Drugog svjetskog rata.