latinica  ћирилица
16/10/2019 |  16:49 | Autor: SRNA

Na Batajnicu stigla dva vojna transportna helikoptera "Mi-17V5"

Dva od tri vojnotransportna helikoptera "Mi-17V5", koje je Srbija kupila od Rusije, stigla su na vojni aerodrom u Batajnici, javio je Sputnjik.

Nove letjelice za Ratno vazduhoplovstvo i protivazduhoplovnu odbranu Vojske Srbije dopremljene su ruskim strateškim transportnim avionom "antonov An-124 Ruslan" Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Novi helikopteri stigli su iz ruskog grada Kazanja, gdje se nalazi jedan od najvećih ruskih vazduhoplovnih zavoda - Kazanjski zavod helikoptera, koji je proizvođač svih helikoptera "Mi-8" i "Mi-17" u naoružanju Vojske Srbije.

Izvori Sputnjika navode da bi u narednom periodu trebalo da stignu još jedan "Mi-17V5" i još četiri nova desantno-jurišna helikoptera "Mi-35M", koje Srbija nabavlja od Rusije.

Vojska Srbija na taj način nastavlja ozbiljan proces revitalizacije svoje flote helikoptera koja četvrt vijeka, od 1991. do 2016. godine, nije dobila nijednu novu letjelicu, sve do pre tri godine kada je Rusija isporučila Beogradu dva helikoptera "Mi-17", navodi Sputnjik.

Vojni ekspert Svetozar Јokanović rekao je da su ovo višenamjenski vojno-transportni helikopteri "Mi-17" koji mogu izvršavati široki krug zadataka u uslovima realnih borbenih dejstava.

Ovi helikopteri mogu da vrše transport vojnika /24 u sjedećem položaju ili 36 padobranaca sa opremom i ličnim naoružanjem/, da nose različit teret do četiri tone unutar trupa ili na spoljašnjem nosaču.

Oni mogu da obavljaju zadatke traganja i spasavanja, da prevezu 12 ranjenika na nosilima sa medicinskom pratnjom, da patroliraju i izviđaju, kao i da pružaju i vatrenu podršku srpskim snagama, uništavaju živu silu i tehniku protivnika na zemlji ili vodi.

Osnovno naoružanje helikoptera "Mi-17V5" jesu četiri 20-cijevna sačasta lansera "B-8V-20" koji koriste nevođena raketna zrna "S-8", kalibra 80 milimetara.

Helikopteri mogu da nose i kontejner "UPK-23-250" sa dvocijevnim topom "GŠ-23" kalibra 23 milimetara sa 250 granata i nevođene avio-bombe "FAB-100".

Prema riječima Јokanovića, za zaštitu helikoptera nabavljeni su i dispenzeri IC mamaca, a osim toga, helikopteri će dobiti pancirne ploče koje se mogu postaviti na helikopter.

- Od tri naručena helikoptera jedan je prilagođen zahtjevima naših specijalnih snaga, pa umjesto već standardne utovarno-istovarne rampe ima klasična vrata na zadnjem dijelu trupa. U borbenim uslovima tim helikopterom omogućen je desant 36 vojnika za svega 15 sekundi - istakao je Јokanović.

On je dodao da se u narednim godinama može očekivati nastavak nabavki helikoptera tog tipa, a s obzirom na mogućnosti nabavljaće se od dva do četiri helikoptera godišnje.

Јokanović je rekao da treba očekivati da će Srbija nabaviti optoelektronski sistem za ometanje, koji će pružiti zaštitu helikoptera od IC samonavođenih raketa.

On je dodao da se u perspektivi očekuje i integracija domaćeg naoružanja, nešto poput onoga što je "Јugoimport SDPR" već izveo na iračkim helikopterima "Mi-17V5" i "Mi-171Š".

- Kod nas će se serijski proizvoditi raketna zrna kalibra 80 milimetara, što nije beznačajno jer ista koriste naši "Mi-17" i "Mi-35", kao i "Mig-29", a izvozni potencijal je značajan - objasnio je Јokanović.

On je dodao da to ne znači da se odustaje od obnavljanja stare, ali dokazano pouzdane tehnike, te napomenuo da se vodi razgovori sa predstavnicima "Helikoptera Rusije" o mogućnosti produženja vijeka upotrebe za određeni broj helikoptera "Mi-8T".