latinica  ћирилица
18/10/2019 |  16:32 | Autor: TANЈUG

SDSS o Penavinom ponašanju

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) u hrvatskom Saboru i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Boris Milošević izjavio je danas da je na sjednici Gradskog vijeća Vukovara propuštena prilika za dijalog i iskorak i da se svi bolje razumiju bez obzira na to koji jezik i pismo koriste.
Boris Milošević i Dragana Јeckov (Foto: Hina) -
Boris Milošević i Dragana Јeckov (Foto: Hina)

On je tako reagovao na potez gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, koji je na sjednici Gradskog vijeća na pod bacio prijedlog statuta Vukovara na ćirilici.

Na statutu koji je odbornik SDS S-a Srđan Kolar predao Penavi naslov je bio ispisan ćiriličnim pismom, dok je na latinici podnaslov “Da se bolje razumijemo“, što je i naslov kampanje Srpskog narodnog vijeća koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Stranačka koleginica Borisa Miloševića Dragana Јeckov istakla je da je “još jednom viđeno kako se gradonačelnik Ivan Penava “odnosi prema pruženoj ruci odbornika SDS S-a, kao što se i do sada odnosio prema odluci Ustavnog suda, a sada i prema Statutu sopstvenog grada“.

Ona je dodala da je Penava ustvari još jednom pokazao da je isključivo gradonačelnik jednog dijela građana Vukovara, a to sigurno nisu pripadnici srpske zajednice, prenosi portal Indeks.

- Vjerujem da će doći vrijeme kada će se u Vukovaru postaviti dvojezične ploče. Ponavljam, ovo je bila pružena ruka povjerenja, mira, tolerancije na području gdje je mirna reintegracija završena 1998. godine - navela je Јeckov.

Ona je dodala da je retorika Penave “apsolutno nije iznenadila“, jer se “zna o kome je riječ“.