latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:09 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Dodik na banjalučkom FPN; Reforma visokog obrazovanja ozbiljan posao (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je Fakultet političkih nauka u Banjaluci gdje je razgovarao sa rukovodstvom ove visokoškolske ustanove o novim studijskim programima.

Sastanku su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Dodik je naglasio da je bilo koja reforma u društvu ozbiljan posao, a posebno reforma visokog obrazovanja.

- U Srpskoj je neophodno ući u vidljivu reformu, oslobođenu svega što smo imali u prošlosti, poput nepotizma. Neophodno je uvesti novi kadar koji će odgovoriti zahtjevima vremena. Fakultet političkih nauka je izvršio istraživanje koje je pokazalo da je 70 odsto svršenih studenata u radnom odnosu, čime je srušen stereotip da mladi nemaju posla - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je potrebno preispitati negativnu praksu u nekim privatnim fakultetima, da se, kako je rekao, za malo novca dobije diploma.

- Moraćmo uvesti gradaciju, tako da oni studenti koji završe državne studije budu "vidljiviji" na tržištu rada. Naša očekivanja su velika i drago mi je što je FPN prepoznao entuzijazam i volju da se nešto uradi - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je dodao da je potrebno osnovati časopis koji će ocjenjivati naučna dostignuća iz Srpske.

- Naši stručnjaci imaju veliki problem da objave svoje radove na zapadu, jer se gleda ko su i iz koje političke strukture. Ministar Rajčević i ja daćemo podršku da se pokrene takav časopis u narednom periodu - istakao je.

Foto: RTRS

Dekan FPN-a Zdravko Zlokapa upoznao je goste s reformama koje se odnose na modernizaciju studija.

- Naišli smo na dobar odziv, a promjene koje uvodimo to i zaslužuji. Nova savremena vremena zahtijevaju nove ljude spremne za nova znjanja, ljude otvorenog uma. Iako FPN nije tehnički fakultet, on mora da odgovori zahtjevima vremena - rekao je Zlokapa.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da će ovaj univerzitet podržati promjene koje idu u korak s vremenom i najavljenim reformama.

Foto: RTRS

Fakultet političkih nauka u Banjaluci ove godine spremio je četiri nova studijska programa na prvom ciklusu studija, u kojima su zastupljeni savremeni društveni tokovi kao što su digitalna transformacija, informaciono društvo, digitalne tehnologije i praktična nastava.