latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:14 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Bez saglasnosti na odluku o poskupljenju vozačkih ispita

Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske nije dao saglasnost na nacrt odluke čija bi primjena dovela do drastičnog poskupljenja procesa polaganja vozačkih ispita.
Zavod za obrazovanje odraslih (foto:googlemaps) -
Zavod za obrazovanje odraslih (foto:googlemaps)

U Zavodu je rečeno Srni da nisu informisani o ponovnom upućivanju odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače u Savjet ministara, pa je jasno da nisu mogli ni dati saglasnost na njen sadržaj.

Iz Zavoda dodaju da je posljednje mišljenje koje je traženo Zavod dostavio Ministarstvu komunikacija i transporta još u junu 2018. godine.

U tom mišljenju je navedeno da su minimalni budžetski elementi vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače neprihvatljivi u segmentu prijedloga finansijske vrijednosti pojedinih elemenata, odnosno navođenja cijena u KM, dok elementi koji treba da budu sadržani u vrijednosti nastavnog časa nisu sporni.

- Finansijski segment ne bi trebalo da bude obuhvaćen ovom odlukom, jer je u sukobu sa Zakonom o konkurenciji BiH, a njega će svaka auto-škola odrediti ponaosob, te u skladu sa Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozača, prijedlog svog konačnog cjenovnika dostaviti nadležnom organu za obrazovanje na ovjeru - dodaje se u mišljenju.

Nacrt odluke, čija bi primjena dovela do drastičnog poskupljenja procesa polaganja vozačkih ispita, uskoro bi mogao da se nađe pred Savjetom ministara u tehničkom mandatu, što auto-škole smatraju finansijskim udarom na buduće kandidate, ali i na privredu koju potresa manjak profesionalnih vozača, objavile su juče Nezavisne novine.

Računica iz banjalučkih auto-škola pokazuje da kandidat za vozačku dozvolu B kategorije, koji sve položi iz prvog puta, sada može proći sa troškom nešto većim od 800 KM, a ako bude usvojena ova odluka, cijena će, kako tvrde, biti veća od 1.600 KM.

U Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara u tehničkom mandatu kažu da su pripremili tekst Nacrta odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače i uputili ga na mišljenja nadležnim organima za obrazovanje /entitetskim i kantonalnim ministarstvima obrazovanja i Vladi Brčko distrikta/.