latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:44 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Pitanje migranata namjerno nametnuto Bosanskom Petrovcu

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić posjetio je danas mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u sjedištu mitropolije u Sarajevu gdje su razgovarali o eventualnom premještanju migranata u Medeno Polje.

Pitanje migranata i migrantske krize namjerno je nametnuto Bosanskom Petrovcu kako bi se uznemirile sve strukture stanovništva, poručio je mitropolit Hrizostom i dodao da Srpska pravoslavna crkva stoji iza svih odluka koje donese rukovodstvo opštine Bosanski Petrovac.

- Prvo su muslimani bili izbjeglice, pa Srbi i kad smo se konačno skućili u našim ognjištima pokušavaju da nas uznemire iz političkih ili kojih već drugih razloga. Dajemo podršku, kako načelniku tako i lokalnoj zajednici, i vlastima Bosanskog Petrovca da se svim legalnim i legitimnim sredstvima odupru nametanju bilo kojeg rješenja koje bi bilo suprotno interesu te opštine - rekao je mitropolit Hrizostom.

Prošić je istakao da ne postoji koordinacija u rješavanju migrantske krize.

- Vlasti grada Bihaća, kantonalne vlasti, federalne vlasti i vlasti na nivou BiH nisu u sprezi i koordinaciji. Ovo što nam nameću kantonalne vlasti je samo njihov pokušaj da prikažu javnosti da se bore protiv migrantske krize, a suštinski se ništa ne mijenja - smatra načelnik opštine Bosanski Petrovac.