latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:56 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Miholjsko ljeto idealno za jesenju sjetvu

Tople oktobarske dane i Miholjsko ljeto veliki dio zvorničkih ratara iskoristio je da obavi jesenju sjetvu ozimih usjeva u optimalnom roku. Ove jeseni u zvorničkom kraju biće zasijano oko 700 hektara , a dominantna kultura na zvorničkim poljima i ove godine biće pšenica.
Јesenja sjetva - Foto: RTRS
Јesenja sjetvaFoto: RTRS

Ovogodišnjim rodom kukuruza prezadovoljan je Radovan Vidović iz Orahovca. Nada se da će i rod pšenice biti jednako dobar. U narednih nekoliko dana završiće sjetvu i spokojno dočekati zimu i padavine.

- Zemlju za pšenicu smo uzorali smo. Danas, seventualno sutra da ćemo da posijemo. Očekujemo dobar prinos jer smo đubrili i stajnjakom - ističe poljoprivrednik iz Orahovca Radovan Vidović.

I u susjednim Križevićima sjetva se privodi kraju. Muhamed Salihović zasijao je pšenicom 30 dunuma.

- Sve je išlo kako treba, a ove vremenske prilike su nam omogućile da to uradimo onako kako dolikuje. Očekujem da će ova godina biti bolja od prethodne - kaže Salihović.

Poljoprivredne apoteke su dobro opremljene sjemenima i repromaterijalom, a cijene su na nivou prošlogodišnjih. Stručnjaci savjetuju da zemlju treba dobro pripremiti za sjetvu, a posebnu pažnju bi trebalo voditi o đubrenju.

- Poljoprivrednici bi trebalo da koriste mineralna đubriva sa povećanim koncentracijama kalijuma, odnosno fosfora koji je naročito bitan u prvim periodima sjetve pšenice, odnosno njenog nicanja -naglasio je inženjer poljoprivrede Dejan Ribać.

Očekivanja su da će sjetva u zvorničkom kraju biti završena do sredine novembra. Proizvođači ne mogu računati na gradske, ali mogu na podsticaje resornog ministarstva. Da bi ostvarili pravo na podsticaj treba da zasiju najmanje hektar i po, da primjene propisano tehnologiju i koriste deklarisano sjeme.