latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:56 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća sa novim nazivom

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća je, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, transformisana u Razvojnu agenciju Republike Srpske, saopšteno je iz ove agencije.
Razvojna agencija Republike Srpske - Foto: RTRS
Razvojna agencija Republike SrpskeFoto: RTRS

Izmjenama i dopunama Zakona proširene su nadležnosti Razvojne agencije Republike Srpske, budući da je predlagač procijenio da nadležnosti Agencije, utvrđene prethodnim zakonom, ne obuhvataju sve stručne i druge poslove koje Agencija obavlja ili može da obavlja u praksi.

U saopštenju je navedeno da Agencija nije upravna organizacija i zbog toga je u mogućnosti da učestvuje u projektima koje finansira EU ili njene pojedine zemlje članice ili druge zemlje.

- Projekti u kojima učestvuje Agencija ne odnose se samo na oblast malih i srednjih preduzeća, nego i na druga privredna područja poput inovacija, industrije, tehnologije, ekologije, edukacije, izvoznih aktivnosti, sistema kvaliteta, podrške u privlačenju i realizaciji ulaganja, a koja su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa oblastima malih i srednjih preduzeća -  naveli su iz Agencije.

Budući da će u narednom periodu Agencija moći da učestvuje u projektima iz različitih privrednih područja, privredni subjekti će putem nje moći da ostvare pravo na direktnu novčanu podršku iz sredstava određenog projekta ili neku drugu nenovčanu podršku, u zavisnosti od predmeta projekta.

- Privrednicima koji se bave spoljnotrgovinskim djelatnostima od posebnog je značaja proširenje nadležnosti Agencije na pružanje podrške izvoznicima - navedeno je u saopštenju.

Iz Agencije dodaju da se predloženim izmjenama dodatno naglašava potreba za koordinacijom i zajedničkim radom Agencije sa lokalnim razvojnim agencijama, radi postizanja što boljih i kvalitetnijih rezultata za privredne subjekte iz oblasti malih i srednjih preduzeća.

Razvojna agencija Republike Srpske je u skladu sa izmjenama razvila i novi vizuelni identitet, uključujući i novi logo koji je u zvaničnoj upotrebi od utorka, 22. oktobra.