latinica  ћирилица
24/10/2019 |  12:31 ⇒ 13:49 | Autor: klix.ba

Bira zatvara vrata, 1.400 migranata ostaje na ulici

Vlasnik Bire, privremenog prihvatnog centra za migrante u Bihaću, odbio je da produži ugovor o smještaju migranata. To znači da će skoro 1.400 migranata, zaključno sa 15. novembrom, ostati bez smještaja.
Migranti - Foto: klix.ba
MigrantiFoto: klix.ba

Produženje ugovora, koji ističe 15. novembra, zahtijevala je Međunarodna organizacija za migracije.

Uprava Bire je ovom odlukom ispoštovala zahtjev Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK koja je zabranila produženje ugovora, s obzirom da Bira i Miral nisu osnovani kao specijalizovane ustanove namijenjene za prihvat i smještaj tražilaca azila u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ovu informaciju potvrdio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji je dobio ovaj dokument prije dva dana.

Podsjećamo, Operativna grupa je zatražila i da prihvatni centar Miral, u kojem je smješteno više od 620 migranata, bude zatvoren. Ukoliko to ne učine, poručeno je da će biti preduzete sve zakonom propisane mjere i zatražena krivična odgovornost potpisnika ugovora.

Vlasnik Mirala Boris Horvat ranije je izjavio da će ispoštovati odluku nadležnih i da neće produžiti ugovor s IOM-om.

Policijski službenici MUP-a USK prebacivali su prethodnih dana migrante iz privatnih smještaja u kamp Vučjak. Međutim, zatraženo je njihovo izmještanje iz ovog kampa i premještanje u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca, ali su se lokalne vlasti tome oštro suprotstavile.