latinica  ћирилица
24/10/2019 |  12:43 ⇒ 13:56 | Autor: 24sata.hr

Na Arktiku niklo pet novih ostrva, mijenja se karta svijeta! (VIDEO)

Pet ostrva bilo je pod vječnim ledom, ali su se zbog globalnog zagrijavanja pojavili na površini. Јoš nemaju ni ime, ali su ucrtani na novu kartu svijeta zahvaljujući ekspediciji provedenoj ljetos.
Arktik - otriveno pet novih ostrva (Foto:Lev Fedoseev/TASS) -
Arktik - otriveno pet novih ostrva (Foto:Lev Fedoseev/TASS)

Na udaljenom području sjevernog pola Zemlje, dijelu Arktika koji je donedavno prekrivao vječni led, nalazi se cijeli jedan nepoznat svijet. To su potvrdili i zvaničnici ruske mornarice, koji su objavili otkriće pet dosad nepoznatih ostrva koje je dosad prekrivao glečer, piše Ekspres.

Ekspedicija provedena u avgustu i septembru zaslužna je za mapiranje novootkrivenih ostrva koja još nisu imenovana, rekao je šef sjeverne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev. Po dovršenju ekspedicije ucrtali su na karte ostrve koji su do tada bili skriveni pod ledenjacima.

- Uzrok toga je svakako promjena stanja leda. Prije smo mislili da su te kopnene mase dio glavnog glečera. Propadanje glečera, njihovo topljenje i klimatske promjene doprinijele su otkriću - ističe Moisejev.

Gubitak glečera na Arktiku u razdoblju od 2015. do 2019. godine bio je veći nego u bilo kojem drugom petogodišnjem razdoblju, zabilježeno je u izvještaju Ujedinjenih naroda o globalnom zagrijavanju prošlog mjeseca.

Kako se topi, Arktik je sve primamljiviji pa je Rusija otvorila niz vojnih i naučnih baza na Arktiku posljednjih godina, a interes za regiju raste s porastom temperatura, otvarajući nove brodske rute. Time i cijelo područje postaje pristupačnije, poebno za eksploataciju mineralnih sirovina, piše Gardijan.