latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:01 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Usvojen rebalans, budžet veći za 60,6 miliona KM

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku rebalans budžeta Republike Srpske za 2019. godinu koji iznosi 3,316 milijardi KM i veći je za 60,6 miliona KM ili 1,9 odsto od usvojenog budžeta Srpske za ovu godinu /3,256 milijardi KM/.
Narodna skupština Republike Srpske -
Narodna skupština Republike Srpske

Za usvajanje rebalansa glasalo je 49 poslanika, 18 je bilo protiv, a nijedan od prisutnih 70 nije bio uzdržan.

Rebalansom je planiran i budžetski suficit u iznosu od 67,6 miliona KM koji će biti usmjeren na pokriće dugova domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Srpske i dugoročne zajmove međunarodnih finansijskih institucija.

U 2019. godini se očekuje nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta po stopi od 3,4 odsto, kao rezultat rasta industrijske proizvodnje, podržane rastom privrednih aktivnosti u okruženju, posebno u zemljama najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerima, odnosno održivog nivoa izvozne tražnje, daljeg rasta domaće tražnje i pozitivnih efekata investicija.

Za 2019. godinu je projektovana prosječna godišnja stopa inflacije od 1,1 odsto.

Narodna skupštinausvojila je danas i sedam zakona i Nacrt zakona o zaštiti mentalnog zdravlja koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Parlament Srpske usvojio je Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2019. godinu - po hitnom postupku, Zakon o zaštiti od požara, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla.

Zakonom o zaštiti od požara uređuje se sistem zaštite od požara, prava i obaveze privrednih društava i drugih pravnih lica, ministarstava, republičkih uprava i republičkih upravnihorganizacija, jedinica lokalne samouprave, preduzetnika i drugih fizičkih lica kao subjekata zaštite od požara, mjere zaštite od požara, planiranje i organizovanje zaštite od požara, organizacija vatrogasno-spasilačke službe, gašenje požara, nadzor nad sprovođenjem mjera zaštite od požara i finansiranje zaštite od požara.

Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju nalazi se u potrebi razdvajanja ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, odnosno da se pravo na zdravstveno osiguranje ne može vezati za status prijave na ЈU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, između ostalog, uređuje se pravo na ličnu invalidninu. Naime, radi se o licima sa invaliditetom, koja nisu smještena u ustanovu socijalne zaštite ili drugu ustanovu na teret budžetskih sredstava ili hraniteljsku porodicu, te im je neophodno obezbijediti pravo na ličnu invalidninu kao novčanu pomoć, koja bi zajedno sa drugim pravima iz socijalne i dječje zaštite poboljšala njihov položaj, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Sedma redovna sjednica biće nastavljena u utorak, 29. oktobra, u 10.00 časova.

Poslanici će razmatrati Nacrt zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.