latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:33 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

Stevanović i Јevtić obišli radove na mostu na Drini

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Јevtić obišli su radove na mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, čija je rekonstrukcija počela prije mjesec dana.
Zvornik - Foto: RTRS
ZvornikFoto: RTRS

Stevanović i Јevtić izrazili su zadovoljstvo dinamikom radova na mosta koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, odnosno Republiku Srpsku i Srbiju. Naveli su da bi projekat trebalo da bude završen u predviđenom roku, tj. do septembra naredne godine.

Vrijednost projekta rekonstrukcije mosta je 1,672 miliona KM. Vlada Srbije obezbijedila je 600.000 evra, a ostatak novca obezbijediće Grad Zvornik.

Željezni most preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika izgrađen je sredstvima kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Ministarstva građevine Kraljevine Јugoslavije.

Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar 12. januara 1930. godine. Tadašnja opština Zvornik odlučila je da se od toga dana most nazove po svom ktitoru kralju Aleksandru.

Prema nekim izvorima, izgradnja mosta iznosila je oko 13,5 miliona dinara, kada je odnos dinara Kraljevine Јugoslavije i engleske funte bio jedan prema jedan.