latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:44 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Odobren plan upravljanja rizicima od poplava

Prvi plan upravljanja rizicima od poplava u slivu rijeke Save odobren je na današnjem sastanku zemalja Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save, održanom u Sarajevu, a u budućnosti će biti potpisan memorandum o uspostavljanju sistema za prognoziranje i rano upozoravanje na poplave.
Sarajevo - sastanak zemalja Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save - Foto: SRNA
Sarajevo - sastanak zemalja Okvirnog sporazuma o slivu rijeke SaveFoto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović u obraćanju novinarima ukazao je na presudnu ulogu regionalne saradnje kada je riječ o održivom upravljanju slivom rijeke Save.

Podsjećajući na katastrofalne poplave koje su 2014. godine pogodile zemlje u slivu ove rijeke, Šarović je rekao da održivo upravljanje obuhvata i prevenciju prirodnih nepogoda, ali i korištenje blagodati rijeke za poljoprivredu, turizam, te plovidbu.

Govoreći o narednim koracima, Šarović je posebno izdvojio plan upravljanja rizicima u okviru sliva rijeke Save i uspostavljanje sistema za prognoziranje i rano upozoravanje na prirodne nepogode, odnosno poplave.

- Ovo je jedan od ključnih iskoraka, ali ovo tijelo se ne zaustavlja na ovim aktivnostima. Slijedi, prije svega, deminiranje desne obale Save, što je preduslov za potpuno uspostavljanje plovnosti rijeke - rekao je Šarović.

Šef delegacije Hrvatske Elizabeta Kos istakla je da će plan upravljanja rizicima od poplava u slivu rijeke Save biti od velike pomoći zemljama u slivu ove rijeke, kao i memorandum o saglasnosti o redovnom održavanju i funkcionisanju sistema prognoziranja i ranog upozoravanja od opasnosti od poplava.

- Velike poplave 2014. godine u slivu Save za sve zemlje članice Savske komisije bile su pouka da treba raditi na sistemu prognoziranja i ranog upozoravanja od poplava - rekla je Kosova i dodala da Hrvatska radi na projektu u vezi sa funkcionisanjem plovnog puta Save, pogotovo na dionici Јaruge - Novi Grad.

Šef delegacije Srbije Željko Radošević uvjeren je da će od plana upravljanja rizicima i sistema rane najave zemlje u slivu Save u budućnosti imati koristi, ali da je potrebno učiniti dodatne napore.

- Srbija će punim kapacitetom podržavati aktivnosti Savske komisije - poručio je Radošević.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici svih strana Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save - BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, kao i Crne Gore, te kao gosti predstavnici partnerskih organizacija, posmatrača i ostalih institucija.