latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:59 | Autor: SRNA

U prvoj sedmici novembra moguć početak otkupa stoke

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da bi u prvoj sedmici novembra trebalo da budu završene sve pripreme i otpočne otkup žive stoke, odnosno bikova za izvoz u Tursku.
Meso (ilustracija) -
Meso (ilustracija)

Šarović je rekao novinarima da je prije dva mjeseca sa Turskom postignut dogovor o izvozu junećeg mesa, ali da turska strana kasni sa regulisanjem svog statusa u BiH.

- Turski uvoznik, koji je dobio ovaj posao od njihove direkcije za meso i mlijeko, kasni sa regulisanjem svog statusa u BiH - od prijave kompanije do odabira klaonice - precizirao je Šarović.

On je naveo da je zbog toga u dva navrata razgovarao sa njihovim zvaničnicima u posljednjih mjesec dana.

- Njihovo je uvjeravanje da je 1. novembar, tj. prva sedmica novembra kada će da izvrše sve potrebne pripreme i da počnu sa otkupom žive stoke, odnosno bikova za izvoz u Tursku. To je ključni preduslov - rekao je Šarović, ističući da je vrlo važno da izvoz u Tursku počne što prije.

Šarović je dodao da se neki viškovi junećeg mesa u BiH smanjuju zahvaljujući izvozu u Liban.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa rekao je da nema nekontrolisanog uvoza mesa u BiH, te da je riječ o procesu koji je liberizovan Ceftom.

- On se samo može u određenim situacijama ograničiti - zbog pojave određenih bolesti, i to radi Ministarstvo, odnosno nadležna kancelarija - objasnio je Šarović i kao primjer naveo aktuelni slučaj sa uvozom svinjskog i pilećeg mesa iz zemalja koje ne ispunjavaju određene uslove.

On je konstatovao da postoji mogućnost uvođenja prelevmana kada postoji veliki poremećaj na tržištu u BiH, ali da to moraju pokrenuti proizvođači, kao i da se u tom slučaju proces vodi sa Evropskom komisijom.

Govoreći o inicijativi Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije za uspostavljanje takozvanog malog Šengena, Šarović je rekao da ta inicijativa ima smisla ako sve zemlje Balkana budu uključene u nju.

On je ponovio da ta inicijativa u suštini znači unapređenje slobodne ekonomije u zoni Cefte, odnosno afirmaciju osnovnih principa EU - a to su slobodni protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Šarović je dodao da bi "mali Šengen" omogućio i slobodan protok ljudi i radne snage, kao i priznavanje njihovih kvalifikacija.