latinica  ћирилица
24/10/2019 |  15:11 ⇒ 16:21 | Autor: SRNA

Dinamika rekonstrukcije mosta preko Drine teče prema planu

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Јevtić posjetili su danas Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji preko Drine povezuje ova dva grada i konstatovali da se radovi na rekonstrukciji mosta obavljaju planiranom dinamikom.
Rekonstrukcija mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića - Foto: SRNA
Rekonstrukcija mosta kralja Aleksandra Prvog KarađorđevićaFoto: SRNA

Sredstva za rekonstrukciju ovog mosta, čija je dužina 208, a širina 7,2 metra, obezbijedila je Vlada Srbije u iznosu od 600.000 evra.

Stevanović je rekao novinarima da je od svih trenutnih gradilišta i nekih iz bliske prošlosti, ovo najvažnije gradilište i građanima Zvornika i Malog Zvornika.

- Nismo ni bili svjesni koliko je ovaj most bitan za pješački saobraćaj iz jednog mjesta u drugo, ali tek po zatvaranju vidjeli smo kolike su potrebe građana za prelaskom sa jedne na drugu obalu - rekao je Stevanović.

Podsjetivši da je bilo dosta negodovanja prilikom zatvaranja mosta radi bezbjednosti pješaka u vrijeme izvođenja radova, Stevanović je istakao da most zaslužuje strpljenje i pažnju da se sačeka dok se kolovozni dio mosta u potpunosti pripremi za prelazak građana.

On je podsjetio da će, prema tenderu, radovi trajati 12 mjeseci, dok je planirano da izvođač radova za tri mjeseca uradi glavne radove nakon kojih bi most bio otvoren za pješake, a u preostalom periodu bi se izvodili radovi koji neće uticati na bezbjednost građana koji koriste ovaj granični prelaz.

Gradonačelnik Zvornika zahvalio je Vladi Srbije koja je izdvojila namjenska donatorska sredstva u iznosu od 600.000 evra za rekonstrukciju ovog mosta.

Јevtić je istakao da je most žila kucavica za Zvornik i Mali Zvornik koji preko Drine spaja ova dva grada još od tridesetih godina prošlog vijeka, kada ga je kralj Јugoslavije Aleksandar Karađorđević pustio u saobraćaj.

On je dodao da se, tek kad su počeli radovi na rekonstrukciji, vidjelo da je most u jako lošem stanju i da bi morao bitri zatvoren radi bezbjednosti.

Јevtić je rekao da su rukovodstva Zvornika i Malog Zvornika pokrenula zajedničku inicijativu da se, nakon završenih radova na mostu, otvori integrisani granični prelaz na dijelu mosta u Srbiji, čime građani ne bi, kao što su to do sada radili, pokazivali dokumente i na jednoj i na drugoj strani mosta.

On je zahvalio Vladi Srbije, Vladi Republike Srpske i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što su omogućili da ova građevina, stara 90 godina, bude rekonstruisana.

Direktor zvorničke firme "Enikon gradnja" Miroslav Lazarević rekao je da se radovi, koji su počeli 27. avgusta, odvijaju prema planu i da će, ako vrijeme posluži, biti završeni u predviđenom roku.

On je naveo da su u toku radovi na skidanju gazećeg sloja, pjeskarenju i farbanju metalne konstrukcije, te betoniranju donjeg dijela mosta na kome su završeni radovi pjeskarenja i farbanja ili zamijenjeni dotrajali metalni nosači.

- Sa radovima smo na polovini mosta što se tiče pjeskarenja, farbanja ili zamjene od rđe nagriženih metalnih nosača - rekao je Lazarević i dodao da je betonirano i oko 40 metara gazećeg sloja.

Most preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika izgrađen je sredstvima kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Ministarstva građevine Kraljevine Јugoslavije.

Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar 12. januara 1930. godine. Tadašnja opština Zvornik odlučila je da se od toga dana most nazove po svom ktitoru kralju Aleksandru.

Prema nekim izvorima, izgradnja mosta koštala je oko 13,5 miliona dinara, kada je odnos dinara Kraljevine Јugoslavije i engleske funte bio jedan prema jedan.

Željezna konstrukcija mosta teška je 950 tona.