latinica  ћирилица
24/10/2019 |  15:35 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Budžet Srpske rebalansom veći za 60 miliona KM

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je rebalans Budžeta u iznosu od tri milijarde 316 miliona maraka.

Veći je za 60 miliona u odnosu na ranije usvojeni budžet. Poslanici su usvojili i više prijedloga i nacrta zakona, među kojima je i Nacrt zakona o zaštiti mentalnog zdravlja o kojem su raspravljali na početku današnjeg zasjedanja.

Uređenje svih segmenata zaštite mentalnog zdravlja - od prava i obaveza svakog građanina, do prava i obaveza svakog ljekara i zdravstvene ustanove glavni je cilj novog zakonskog rješenja koji se našao pred narodnim poslanicima.

- Ovim nacrtom zakona se podržava koncept deinstitucionalizacije, uvodi se pojam života u zajednici koji će doprinijeti socijalnoj inkluziji i reintegreaciji u zajedncu lica sa smetnjama u mentalnom zdravlju, veći stepen lične samostalnosti tih lica, nego što se moguće u izdvojenoj institucionalnoj sredini - rekao je Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Iako su se u raspravi poslanici najmanje držali tačke dnevnog reda, konstruktivne sugestije mogle su se čuti iz oba bloka. Opozicija je hvalila suštinu zakona, ali je ukazala na tehničke nelogičnosti nacrta. SDS-ova Sonja Karadžić Јovičević predložila je dodatnu tačku.

- Mislim da treba uzeti u obzir mentalna oboljenja kada se nađu u kombinaciji sa trudnoćom, pogotovo zakonom regulisane situacije kada se radi o prekidu trudnoće nakon 10. nedjelje - istakla je Karadžić Јovičević.

Milan Švraka iz PDP-a smatra da treba maksimalno zaštiti pacijente koji imaju problema sa mentalnim zdravljem u pogledu stigmatizacije i svakog oblika diskriminacije u društvu.

 

Vladajući blok pohvalio je sadržaj zakona i reformu zaštite sistema zaštite mentalnog zdravlja. SNSD-ova Milica Lovrinić ukazala je na nedostatak stručnjaka u pojedinim oblastima zaštite. Iz redova DNS-a pozdravili su rasterećenje ljekara uvođenjem stručnog tima koji će donositi odluke.

- Dala bih sugestiju da u cijeloj Republici Srpskoj imamo nedovoljan broj specijalista dječije i adolescentne psihijatrije. To su značajne regije praktično ne pokrivene adekvatnim zbrinjavanjem djece i adolescenata - navela je Lovrinićeva.

Mirko Sovilj iz DNS-a naglasio je da stručni tim ima zadatak da pripremi i sačini individualni plan oporavka pacijenta i ima obavezu revidiranja na svakih šest mjeseci.

U završnoj riječi resorni ministar prihvatio je većinu sugestija. Svjestan je, kaže, da postoji problem nedostatka stručnjaka iz oblasti dječije i adolescentne psihijatrije, zbog čega je prije mjesec dana pokrenut projekat jednogodišnje edukacije stručnjaka u centrima za mentalno zdravlje.