latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:23 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Beograd: Na Sajmu knjiga dodijeljene nagrade najboljima

Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga danas su dodijeljene nagrade najboljim izdavačima i izdanjima. Izdavač godine je Laguna, a među laureatima su i izdavači iz Republike Srpske.

Nagradu najbolji izdavač iz dijaspore ravnopravno su podijelili izdavači Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd, za knjigu "Ljubomir Stojanović, Stare srpske povelje i pisma", Svetigora za izabrana djela mitropolita Amfilohija i Velike srpske kratke priče, Nju Avenija Buksa.

- Lijepo je to što je došla baš danas kad je Srbija jedna velika otvorena knjiga, a Beograd najveća biblioteka svijeta - rekao je Nikola Vukolić Zadužbina Petar Kočić Banjaluka -Beograd.

Brojnim promocijama nastavljen je nastup Srpske na sajmu knjiga. Svojim izdanjima predstavio se Republički zavod za statistiku.

- Mi smo tamo predstavili na 540 stranica nekih 370 tabela, stotinu grafikona i mislim da smo na taj način dali izuzetno važan pregled svega onoga što se dešava u Republici Srpskoj - rekao je Јasmin Komić direktor Republičkog zavoda za statistiku Srpske.

Bogatu izdavačku produkciju predstavio je i Andrićev institut. U sali "Ivo Andrić", u posebnom programu, reditelj Emir Kusturica govorio je o odnosu književnosti i filma.

- Utoliko sam ja srećan što je najvećim dijelom ovaj čovjek – Ivo Andrić i njegovo djelo uticalo na formiranje i formatiranje junaka, formiranje zapleta i svega onoga što čini cjelovitost filmskog djela - rekao je Kusturica.

Na štandu Republike Srpske večeras se održava tradicionalno veče pjesnika iz Srpske, Srbije, Crne Gore i rasijanja.